Dallime mes rishikimeve të "Policia e Shtetit"

ska përmbledhje të redaktimeve
[[Figura:flamuri_i_policise_se shtetit.jpg|right|thumb| [[Flamuri i Policisë së Shtetit|Flamuri i Policisë]] ]]
 
Krijimi i [[Policia|Policisë]] shqiptare lidhet me [[Pavarësia|shpalljen e PavarësisePavarësisë]] dhe krijimin e shtetit shqiptar ([[1912]]) kur më [[13 Janar]] [[1913]], [[Qeveria e Përkohshme e Vlorës]], mori vendimin për krijimin e [[Forcat e Rendit|Forcave të Rendit]]
 
[[figura:Stema_e_Policise_se_Shtetit.jpg|right|thumb| [[Stema e Policisë së Shtetit|Stema]] ]]
Në vitin [[1943]], në zonat e çliruara, u krijuan strukturat partizane për ruajtjen e rendit dhe qetësisë publike: [[Komandat e Qarkut]], [[Komandat e Vendit]] dhe [[Rojet Vullnetare]].
 
Pas Luftës së Dytë Botërore organizimi dhe strukturimi i policisë është bërebërë sipas modeleve lindore.
 
==Organizimi dhe strukturimi==
[[figura:Polica-rendi.gif|right|thumb| [[Policia e Rendit]] ]]
 
Duke filluar nga viti [[1991]], pas futjes se Shqipërisë në rrugën e proceseve [[Demokracia|demokratike]], kanë ndodhur disa ndryshime të rëndesishme në fushën e organizimit dhe ristrukturimit të [[Policia Shqiptare|Policisë Shqiptare]]. Në vitin [[1991]], me krijimin e [[Ministria e Rendit Publik|Ministrisë së Rendit Publik]], policisë iu dha statusi i një institucioni më vete, ndryshe nga ç’ ishte më parë. Në një kohë të shkurtër u bënë ndryshime të shpejta të karakterit organizativ e ligjor të policisë si dhe u bë hapja e saj me botën.
 
Gjëte vitit [[1992]]-[[1996|96]], në bazë të programit qeveritar, por pa hartuar strategji konkerte, u zhvillua reforma në polici. Ky proces përfshiu fushën e ristrukturimit te policisë në të gjitha nivelet, rinovimin e personelit te policise, zgjerimin e kuadrit ligjor dhe hapjen e saj me institucionet homologe të botës e organizatat ndërkombëtare. Fillimisht ky proces pati ndikim pozitiv për faktin se brenda një kohe të shkurtër u zhduk kaosi, anarkia dhe u vendos rregulli e qetësia publike. Por, përveç rezultateve pozitive që u arritën, evidentohen edhe mjaft probleme qe kanë të bëjnë me paqëndrueshmërinë e strukturave, standartet e ulëta të rekrutimit të personelit, nivelin e ulët të profesionalizmit, policimin e tubimeve paqësore të paautorizuara, shfaqjet e korrupsionit etj., të cilat dhanë impuls të fuqishëm gjatë trazirave janar-mars [[1997]].
Gjatë trazirave të janar-mars [[1997]], u dogjën dhe u shkatërruan plotësisht 10 [[komisariate]] të policisë, ndërsa pjesa tjetër pësoi dëmtime të mëdha, u vodh mbi 80 % e teknikës dhe automjeteve të policisë si dhe u vranë e plagosën me dhjetëra punonjës policie.
 
Pas muajit qershor [[1997]], filloi puna për ringritjen dhe riorganizimin e policisë në të gjitha nivelet. U krijuan struktura që kishin të bënin direkt me luftën kundër banditizmit, terrorizmit, krimit të organizur, çarmatimit. U riaktivizuan strukturat e meparshme te paralizuara kunder krimit. Brenda njenjë kohe relativisht jo shumeshumë te shkurtershkurtër u arrit qe te funksionojefunksionojë policia, te çbllokohenzhbllokohen rrugetrrugët strategjike nacionale nga bandat kriminale, te vendoset rendi dhe qetesiaqetësia publike, te çarmatoset njenjë pjesepjesë e popullatespopullatës si dhe te vihet ne funksionim administrata publike.
Qysh prej muajit maj 1997, njenjë ndihmesendihmesë te rendesishmerëndësishme ne ringritjen e riorganizimin e policisepolicisë shqiptare ka dhenedhënë e jep ende misioni policor [[MAPE]] i [[Bashkimit Evropian Perendimor]] (BEP). Me sugjerimin e ketij misioni u ngritenngritën DrejtoriteDrejtoritë e PolicisePolicisë se Prefekturave (Qarqeve). Ky mison ka dhenedhënë njenjë kontribut te madh edhe ne fushenfushën e kualifikimit e reformimit te policisepolicisë shqiptare.
 
[[figura:Policia-kufiri.gif|right|thumb| [[Policia Kufitare]] ]]
[[figura:Policia-rrugore.gif|right|thumb| [[Policia Rrugore]] ]]
 
Filozofia kryesore Reformes është shnderrimishndërrimi i policisepolicisë nga njenjë strukturestrukturë ushtarake ne institucion civil te administratesadministratës shteteroreshtetërore, ne sherbimshërbim te komunitetit mbi bazenbazën e parimeve te policimit demokratik. Kjo fillozofifilozofi do te synojesynojë ne krijimin e njenjë policie te afteaftë profesionalisht, te paanshme politikisht, fleksibelfleksibël dhe dinamike ne veprim, për te mbrojtur rendin dhe sigurinesigurinë publike dhe garantuar zbatimin e ligjit ne te gjithegjithë vendin, duke respektuar liriteliritë dhe te drejtat e njeriut dhe parimet kushtetuese te shtetit [[juridik]].
Reforma ne fushenfushën e legjislacionit ka filluar qysh me miratimin e ligjit ''Për Policine e Shtetit'' nr.8553, datedatë [[25 NentorNëntor]] [[1999]], ligjit ''Për Gradat ne PolicinePolicinë e Shtetit'', ligjit ''Për sigurimin shoqeror suplementar te personelit te policise'' dhe aktet nenligjore si Rregullorja e Disiplines dhe Rregullorja e Personelit te Policise se Shtetit. Tani, Policia ndodhet ne fazen e II te impementimit te reformes.
Zbatimi i Reformes ne polici ka filluar te jap impakt pozitiv ne fushen e zbatimit te ligjit, te luftes kunder kriminalitetit dhe sigurimit te rendit e qetesise publike, respektimit te lirive dhe te drejtave te njeriut, moralit dhe motivit ne kryerjen e detyres e deri ne vetmohim.
 
Anonymous user