Ndryshimi mes inspektimeve të "Pulla"

2 bytes removed ,  13 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v (Faqe e re: '''Pulla''' (ang. Button) është vegël mekanike apo Vegla informatike (grafike) e cila përdoret si "çelës" i veglave të ndryshme mekanike deri t...)
 
v
'''Pulla''' (ang. Button) është [[vegla mekanike|vegël mekanike]] apo [[Vegla informatike]] (grafike) e cila përdoret si "[[çelësi|çelës]]" i veglave të ndryshme mekanike deri të ato më intelegjente informatike. Në faktë është çelsi për komandim direkt apo indirekt të makinës me anë të së cilës bëhet aktivizimi dhe mbajtja e rrjetes apo sistemit të automatizuar.
 
Varësisht nga lloji sistemit të automatizuar (elektromekanik apo informatik) dallohen disa pulla. Kështu p.sh pullat mekanike përdoren si vegla në shtratin elektro-mekanik të shkronjaveshenjave (tastatura, makina e shkrimit, telekomanduesit etj.). Në anën tjetër pullat informantike të paraqitura në [[ekrani|ekrane]] të quajtuara edhe si "pulla grafike" apo "sipulla", përpos veprimeve elektro-mekanike të nevojshme për makinen shërbejnë edhe si çelës i veglave informatike. Dallimi thelbësorë i tyre është prodhimi i tyre dhe detyrat që i kryejnë në bazë të një funksioni të njëjtë ''shtypë për të çelur një lidhje''. Pullat mekanike shtypen me dorë apo gjësendë ndërsa pullat grafike (sipullat) shtypen indirekt me pulla mekanike por që në ekranë na paraqitet si një vegël informatike e shpesh edhe e vizatuar.
 
[[Category:Vegla informatike]]