Dallime mes rishikimeve të "Dobroshti"

3.465 bytes added ,  14 vjet më parë
== Demografia ==
 
== '''Ekonomia, infrastruktura dhe ==politika'''
 
'''Ekonomia'''''Tekst i pjerrët''
Fshati Dobrosht ka një përqindje të madhe të banorëve që marin ndihma sociale. Rinia e fshatit edhe pse me përgaditje përkatëse arsimore, me të mesme dhe një numër simbolik me arsim fillor, nuk janë të punësuar apo simbolikisht janë në administratën shtetërore. Si në shumë vende të tjera edhe në arat e këtij fshati që janë mbi 5 ha, një numër i banorëve shfrytëzojnë kultura të ndryshme të bujqësisë, por që janë për nevojat familjare dhe sadopak për treg. Vetë shtrirja e bukur rrëzë Malit Sharr të jep përshtypje se ky fshat është në zhvillim e sipër për çka dëshmonjnë edhe shtëpitë e reja të ndërtuara në këto 5 vjetët e fundit si dhe nuk është evidente komponenta e migracionit fshat-qytet apo diku më larg.
 
'''Infrastruktura'''''Tekst i pjerrët''
Të gjitha investimet në infrastrukturën e këtij fshati kënaqin, sepse deri tani gjithçka është bërë me vetë kontributin e dobroshtasve, me përjashtim të rrugës rajonale e cila është ndërtuar në vitin 1968.
Në Dobrosht uji për pije është i ndaluar nga Enti i epidemologjisë. Ai së pari duhet të zihet për tu përdorur dhe u mungon një pishinë, për të cilën bashkësia vendore ka përgaditur project i cili do të kushtojë mbi 150 mijë euro, që do të thotë se pjesërisht do do ta zgjedhë këtë problem jetik.
Banorët e Dobroshtit janë me lidhje telefonike të rrjetit tokësor, por ankohen se kanë nevojë edhe për numra të rinj. Ndriçimi publik i këtij fshati, siç shprehte kryetari i bashkësisë vendore Isen Hasani, "duhet të sanohet në bashkëpunim me komunën e Tearcës".
Gjithashtu, edhe pse janë instaluar dy trafostacione për të cilat janë i janë mirënjohës Nadi Sulejmanit, zëvendësdrejtor në Elektrodistribucionin e Tetovës, thonë se kanë nevojë edhe për tre tranfostacione të reja që besojnë se do të hasin në mirëkuptim tek organet përkatëse të elektrodistribucionit.
Rrugicat janë të shtruara me asfalt dhe kuti bekatoni si dhe është rregulluar sadopak kanali, i ci li shërben për ujërat e zeza që në vitin 1985 që ka kushtuar rreth 2 milion marka gjermane. Aktualisht ka dy palë varreza, ato të vjetrat dhe të rejat
 
'''Politika'''''Tekst i pjerrët''
Bashkëpunimi me komunën e Tearcës
Bashkësia vendore e cila ka anëtarë të cilët janë thuajse të gjihtë me fakultete si dhe me tituj shkencorë, kanë dy këshilltarë komunal e i kanë të harmonizuara qëndrimet dhe kërkesat për të mirën e vetë fshatit, të cilën gjë e konfirmon edhe kryetari i kësaj komune Llokman Elezi, i cili deklaron: "Bashkpunimi me Bashkësine vendore dhe me komunën e Tearcës nëpërmjet këshilltarëve nga ky fshat janë shumë të mira, edhe pse fsahti Dobrosht i ka karakteristikat e veta. Për nevojat dhe kërkesat jetika i kanë të harmonizuara veprimet dhe qëndrimet që dëshmon se edhe Këshilli i bashkësisë vendore thuajse të gjitha projektet i koordinon në interes të ndërsjelltë, pra komunë-bashkësi vendore, që bashkërisht të ndihmojnë në të mirën e të gjithve edhe pse presin ende investime në rrafshin e infrastrukturës. Për të ardhmen shprehin dyshim, por prapëseprap ka shenja optimizmi se do të bëhet mirë nëse jetësohet Marrëveshja e Ohrit. Si shumë fshatra, edhe ky fshat me banorët e vetë shpresojnë në ditë më të mira".
 
== Kultura ==
Anonymous user