Dallime mes rishikimeve të "Absorbimi"

24 bytes added ,  13 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v (heu, ma kanë pshtellu)
v
 
==Në fizikë==
Dobësimi i një pjesëzës së rrymës ose të energjisë së një elektromagnetielektro-magneti. Një valë me ndikim të ndryshëm kohorë me substanca (të pa tejdukshme dhe të pakalueshme për rreze radioaktive ) gjatë së cilës bëhet transformimi i tërë apo një pjese të energjisë që pranohet nga elementet përbërëse të substancë apo në forma tjera të energjisë (p.sh. nxehtësi). Pjesa e mbetur reflektohet ose depërton substancën ([[Transmisioni]]).
 
Tek absorbimi i dritës molekulat e materies së rrezatuar në një pjesë kalojnë në gjendje energjie, ku varësisht nga aftësia e materialit absorbohen vetëm disa valë të gjatësive të caktuar. [[Drita|Spektri]] i dritë që ishte e bardhë paraqet viza dhe vija të errëta.
 
Vlerësimi i spektrit absorbues bën të mundshëm nxjerrjen e konkludimeve të gjëra për materialin e rrezatuarrezatuar. P.sh. mund të llogarite (diagrami i spektrit absorbuese) jonizimi i elektroneve të brendshme të atomit gjatë ndryshimeve të nxituara në spektrin e absorbimit rëntgen.
 
==Kimi==
<references />
 
[[Category:Politeknik]][[Category:Fizikë]] [[Category:kimi]] [[Category:psikologji]]
 
 
[[fi:Absorptio]]
[[tl:Absorsyon]]
 
[[Category:Fizikë]] [[Category:kimi]] [[Category:psikologji]]