Ndryshimi mes inspektimeve të "Teknologjia grafike"

 
== Historia e shtypit ==
Presën e parë tipografike me shkronja lëvizëse e konstruktoi [[Johan Gutenberg]] në shekullin e XV-të. Në fillim të shekullit të XVI-të në Evropë kishte mbi 1000 shtypshkronja. Gradualisht nga shtypësi i librit filloi të ndahej shkrirëshkruesi, botuesi dhe librari, secili duke e zhvilluar veprimtarinë e vet të pavarur. Gjithashtu letërpunuesit, pergamentarët dhe libërlidhësit në kohën e Gutenbergut zhvilluan veprimtari të veçanta siç ishin edhe ilustratori, druprerësi dhe bakërprerësi.
 
Historinë e shtypit e shtypit gjatë historisë e klasifikojmë në:
 
''Periudha para Guitenbergut'', deri në vitin 1445.
''Periudha e zbulimeve të Gutenbergut'', nga viti 1445-1812.
''Periudha e mekanizimit'', nga viti 1812-1900.
''Periudha e automatizimit'', nga viti 1900-1950.
''Periudha e elektronikës, e kompjuterizmit dhe e internetit'', nga viti 1950 e deri më sot.
 
== Teknikat themelore të shtypit ==
Anonymous user