Dallime mes rishikimeve të "Izotopi"

28 bytes added ,  13 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
v (Izotopet u zhvendos tek Izotopi)
'''Izotopet''' janë [[atomi|atome]] të ndikuara nga jashtë të cilëve ju ndryshoent masa e që i ruajnë vetit kimike të atomit amënorë.
 
Atomi përbëhet nga bërthama kompakte me një numër <math>Z</math> të protoneve me ngarkesë elektrike pozitive (numri atomik) dhe një numër <math>N</math> neutronesh elektroneutrale, e rrethuar nga një numër <math>Z</math> elektronesh në mbështjellsin elektronik, të renditura në disa nivele diskrete enegjetike ([[orbita]]). Numri i masës së atomit <math>A</math> (shuma <math>Z+N</math>) është numri i përgjithshëm i grimcave të bërthamës, ose i nukleoneve në bërthamën e atomit. Pra, simboli për një atom të një elementi <math>X</math> është <math>AZXN</math> (p.sh. <math>131 53J78</math> ) ose më thjeshtë <math>AXN</math> pasi <math>Z</math> është i determinuar nga <math>X</math> dhe nuk ka nevojë të shënohet. Pasi identiteti kimik i atomit është i determinuar nga numri i protoneve (<math>Z</math>), elementet me numër atomik të njëjtë <math>Z</math> dhe veti kimike të njëjta, por me numër të ndryshëm të masës (<math>A</math>), respektivisht me numër të ndryshëm të neutroneve në bërthamë, i quajmë izotope.<ref name=UPFM>[http://www.uni-pr.edu/fm/PraktikumiFiziologjisePatologjike.pdf Praktikumi i Fiziologjisë Patologjike - Universiteti i Prishtinës, 2002] [[Fakulteti i Mjekësisë]]</ref>
 
[[Izotopet radioaktive]]
 
<ref name=UPFM>[http://www.uni-pr.edu/fm/PraktikumiFiziologjisePatologjike.pdf Praktikumi i Fiziologjisë Patologjike - Universiteti i Prishtinës, 2002] [[Fakulteti i Mjekësisë]]</ref>
==Burimi i të dhënave==
<references />
Anonymous user