Lista e këngëtarëve dhe grupeve shqiptare: Dallime mes rishikimesh

ska përmbledhje të redaktimeve
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
Faqja u zëvendësua me 'AVI (lexo: Ansambli Vokalo-instrumental) sot të rinjtë e përdorin fjalë tjera për grupet e ndryshme.<br> SH.K.A (lexo: Shoqëria Kulturo-Artistike)<br> Sipas germës s...'
No edit summary
Rreshti 1:
Lorenc Antoni (1908-1991),eshte njeri nga muzikantet tane te gjithanshem (kopzotior,dirigjent, melograf,pedagog). Tere jeten ja ka kushtuar muzikes.Me dashuri e entuziasem ka mbledhe kenge popullore nga vise etnike (Kosove,Maqedoni,Mal te zi).I ka radhitur e botuar ne shtate blej me titull “Folklori muzikor shqiptar”.Shume here i ka harmonizuar ,perpunuar per kore te ndryshme (perbledhjet:Kenge shqiptare,Jehonat e zemres,Opojanja) dhe per kor pionieresh (permbledhjet: Nje gaforre defatore, Trumcaket e Kosoves).Disa i ka stilizuar per orkester, kor a solist e orkester (Rapsodia shqiptare,Valla shqiptare,Malesorja).Disa kopmonime i ka origjinale.
AVI (lexo: Ansambli Vokalo-instrumental) sot të rinjtë e përdorin fjalë tjera për grupet e ndryshme.<br>
SH.K.A (lexo: Shoqëria Kulturo-Artistike)<br>
Sipas germës së parë të emrit<br>
{{grupemuzikeshqip}}
 
Esat Rizvanolli (1936) ,ka komponuar pos veprave solistike-kamere (Prelud,Kuartete harqesh),edhe korale (Xehetareve,N`mjedis te ballit,Shtigjet tona) e solo (Peshkatari,Abdyl shite pasurine) , vokale-instrumentale (Fjala e skenderbeut,Rezistenca 43) e koncertale-orkestrale (Muzika simfonike,Koncert per violine e orkester).
== Shih edhe ==
 
Rexho Muliqi (1923-1982), ishtei meshiruar me folklorin e malesive tona.Epizmin e tij e ka shpalosur ne vepra-instrumentale (Poema per ata),simfonike (Simfonia e dyte – Kosovare), muzikore-skenike (Legjenda mbi ngadhnjimin, Nita) e tearore-filmike (Uka i bjeshkeve te menuna).
== Lidhje të jashtme ==
 
Xhoakino Rosini (1792-1868) eshte nder kompozitoret e njohur romantike italian.Ka kompozuar perpos veprave solistike-kamere (sonata,kuartete) e vokalo-instrumentale(kanatata ,mesha,himne) edhe nje varg operash sidomos komike.Njera nder to eshte : Rojatari i Seviljes.
 
{{Index-cung}}
 
[[Category:Lista]]
[[Category:Muzikë]]
Anonymous user