Ndryshimi mes inspektimeve të "Sistemi shtetëror në Skoci"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
Si pjesë e [[BM|Britanisë së Madhe]], [[kreu i shtetit]] në Skoci është [[Mbreti i Britanisë së Madhe]], momentalisht ''Mbretëresha Elizabeta II'' (nga viti 1952).
 
Skocia ka vet-qeverisje të limituar brenda [[BM|Britanisë së Madhe]] si dhe përfaqësim në Parlamentin Britanik. Fuqitë ekzekutive dhe legjislative i janë besuar , respektivisht, Qeverisë Skoceze dhe Parlamentit Skocez në [[Edinburgh]]. Parlamenti [[Britania e Madhe|Britanik]] mban fuqi mbi një listë të qartësuar dhe specifikuar në ''Aktin Skocez 1998'' si "çështje të rezervuara", përfshirë këtu, p.sh., nivelet e taksave në [[BM|Britaninë e Madhe]], sigurinë sociale, mbrojtja, marrëdhëniet ndërkombëtare dhe transmetimi.<ref name=Gate/ref>
 
Parlamenti Skocez ka autoritet legjislativ në të gjitha fushat e tjera të lidhura me Skocinë, si dhe fuqinë e limituar për të ndryshuar nivelin e taksave, një fuqi që ende i ka mbetur për ta ushtruar. Parlamenti Skocez mun të referoj çështje të caktuara tek Westminister duke miratuar një ''Lëvizje Juridike për Leje'' në rast se konsiderohet që juridiku i gjërë i [[BM|Britanisë]] është më i përshtatshëm për ndonjë çështje të caktuar. Programet juridike të dekretuara nga Parlamenti Skocez kanë pësuar divergjencë në masën e shërbimeve publike krahasuar me pjesën tjetë të [[BM|Britanisë së Madhe]]. Për shembull, çmimi i edukimit të [[Universiteti]]t, dhe shërbimet e kujdesjes për të moshuarit janë falas në Skoci, kurse paguhen në pjesë të tjera të Britanisë së Madhe. Skocia ishte shteti i parë në [[BM|Britaninë e Madhe]] që ndaloi duhanin në vende të mbyllura publike.<ref>BBC Scotland News Online "[http://news.bbc.co.uk/1/hi/scotland/4845260.stm Scotland begins pub smoking ban]", ''BBC Scotland News'', [[2006-03-26]]. Retrieved on [[2006-07-17]].</ref>