Ndryshimi mes inspektimeve të "Sistemi shtetëror në Skoci"

ska përmbledhje të redaktimeve
 
Parlamenti Skocez ka autoritet legjislativ në të gjitha fushat e tjera të lidhura me Skocinë, si dhe fuqinë e limituar për të ndryshuar nivelin e taksave, një fuqi që ende i ka mbetur për ta ushtruar. Parlamenti Skocez mun të referoj çështje të caktuara tek Westminister duke miratuar një ''Lëvizje Juridike për Leje'' në rast se konsiderohet që juridiku i gjërë i [[BM|Britanisë]] është më i përshtatshëm për ndonjë çështje të caktuar. Programet juridike të dekretuara nga Parlamenti Skocez kanë pësuar divergjencë në masën e shërbimeve publike krahasuar me pjesën tjetë të [[BM|Britanisë së Madhe]]. Për shembull, çmimi i edukimit të [[Universiteti]]t, dhe shërbimet e kujdesjes për të moshuarit janë falas në Skoci, kurse paguhen në pjesë të tjera të Britanisë së Madhe. Skocia ishte shteti i parë në [[BM|Britaninë e Madhe]] që ndaloi duhanin në vende të mbyllura publike.<ref>BBC Scotland News Online "[http://news.bbc.co.uk/1/hi/scotland/4845260.stm Scotland begins pub smoking ban]", ''BBC Scotland News'', [[2006-03-26]]. Retrieved on [[2006-07-17]].</ref>
 
Në zgjedhjet parlamentare të 2007-tës, ''Partia Nacionale Skoceze'' (SNP), e cila bën fushatë për pavarësi, fitoi numrin më të madh të ulëseve se çdo parti tjetër individuale. Kryetari i SNP-së Alex Salmond, u zgjodh si ''Ministër i Parë'', duke drejtuar kështu një "qeveri minoritare", më [[16 Maj]] [[2007]]. Përveç SNP-së, Partia Laburiste Skoceze, Partia Konservative, Partia Liberal Demokrate, si dhe Partia e Gjelbër gjithashtu përfaqësohen në Parlament. Margo MacDonald është deputeti i vetëm i pavarir me ulëse në Parlament.<ref>{{cite news|url=http://news.scotsman.com/topics.cfm?tid=104&id=513662005|title =''Somewhere over the Rainbow Coalition...''|date=2005-05-12|accessdate=2007-05-07|last=Kerevan|first=George|work=[[The Scotsman]]}}</ref>
 
==Shih dhe këtë==