Ndryshimi mes inspektimeve të "Sistemi shtetëror në Skoci"

ska përmbledhje të redaktimeve
 
Në zgjedhjet parlamentare të 2007-tës, ''Partia Nacionale Skoceze'' (SNP), e cila bën fushatë për pavarësi, fitoi numrin më të madh të ulëseve se çdo parti tjetër individuale. Kryetari i SNP-së Alex Salmond, u zgjodh si ''Ministër i Parë'', duke drejtuar kështu një "qeveri minoritare", më [[16 Maj]] [[2007]]. Përveç SNP-së, Partia Laburiste Skoceze, Partia Konservative, Partia Liberal Demokrate, si dhe Partia e Gjelbër gjithashtu përfaqësohen në Parlament. Margo MacDonald është deputeti i vetëm i pavarir me ulëse në Parlament.<ref>{{cite news|url=http://news.scotsman.com/topics.cfm?tid=104&id=513662005|title =''Somewhere over the Rainbow Coalition...''|date=2005-05-12|accessdate=2007-05-07|last=Kerevan|first=George|work=[[The Scotsman]]}}</ref>
 
Skocia përfaqësohet në ''Dhomën Britanike'' nga 59 MP-ja të zgjedhur nga zonat elektorale të bazuara nga territori. Zyra Skoceze e përfaqëson qeverinë britanike në Skoci në çështje të rezervuara dhe përfaqëson interesin skocez brenda qeverisë së [[BM|Britanisë së Madhe]].<ref>{{cite web|url=http://www.scotlandoffice.gov.uk/our-communications/doc.php?id=11|title=Scotland Office Charter|work=Scotland Office website|date=2004-08-09|accessdate=2007-12-22}}</ref> Zyra Skoceze udhëheqet nga ''Sekretari i Shtetit për Skocinë'', i cili është në kabinetin qeveritar të [[BM|Britanisë së Madhe]], ky person momentalisht është '''''Des Browne'''''.<ref name= Gate>[http://www.scotland.org/about/fact-file/government/index.html "Government of Scotland Facts"] Scotland.org - The Official Online Gateway. Retrieved [[26 September]] [[2007]].</ref>
 
==Shih dhe këtë==