Ndryshimi mes inspektimeve të "Sistemi shtetëror në Skoci"

 
==Skocia në Britaninë e Madhe==
Polidika degraduese ishte përkrahur nga të tri partitë mbarë-britanike me entuziazëm të ndryshueshëm gjatë historisë së fundme dhe lideri Laburist ''John Smith'' e përshkruajti ringjalljen e një Parlamenti Skocez si "dëshira e plotësuar e popullit Skocez".<ref>Cavanagh, Michael (2001) ''[http://gdl.cdlr.strath.ac.uk/aspect/docs/aspectcampaigns.htm The Campaigns for a Scottish Parliament]''. University of Strathclyde. Retrieved [[12 April]] [[2008]].</ref> Statusi kushtetues i Skocisë është subjekt i një debati të vazhdueshëm. Më [[2007]], Qeveria Skoceze themeloi një "Bisedë Kombëtare" për çështjet kushtetuese, duke propozuar disa opcione si shtimi i fuqisë së Parlamentit Skocez, federalizmin ose një referendum mbi [[Pavarsia e Skocisë|Pavarsinë e Skocisë]] nga [[BM|Britania e Madhe]]. Duke e hedhur poshtë opcionin e fundit, tri partitë kryesore opozitare në parlamentin Skocez kanë propozuar një komision kushtetues të ndarë për të investiguar dhënien e fuqive mes njësive Skoceze dhe mbarë-Britanike.<ref>''[http://news.bbc.co.uk/1/hi/scotland/7195800.stm Party people confront new realities]''. [[BBC]] News. Retrieved on [[January 18]] [[2008]].</ref>
 
==Shih dhe këtë==
*[[Skocia]]