Dallime mes rishikimeve të "Shtrati i lumit"

ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
'''Shtratii lumit''' është thellimi zgjatur si lug, nëpër të cilin rrjedh uji i lumit. Është krijuar nga gërryerja lumore në vijën e rënies, pjerrtësisë më të madhe të relievit[[relievi]]t. Forma dhe madhësia e shtretërve të lumenjve është e ndryshme. Shtrati i lumit përbëhet prej fundit dhe anëve.
 
*'''Fundi''' ështëtështë pak a shum i rrafshët. Ai përbën bazën e shtratit, në të cilin gjenden forma të ngritura dhe të thelluara gërryese ose grumbulluese, siç jnaë : ''pragjet'', ''cekëtinat'', ''vorbat gjigante'' (strunat) etj.
 
*'''Anët''' e shtratit rëndom janë pak a shum të anuara në drejtim të mesit të shtratit dhe shtrihen nën nivelin e lumit. Ana e djathtë dhe ana e majtë përcaktohen sipas drejtimt të rrjedhës së ujit. ''Rripi'' i ngushtë i shtratit, që shtrihet mbi nivelin e lumit, quet '''breg''' '''i lumit'''. Dallohen bregu i djathtë dhe bregu i majtë, të cilat, sikurse anët e shtratit, përcaktohen sipas drejtimit të rrjedhës së ujit.