Ndryshimi mes inspektimeve të "Bërthama e Tokës"

ska përmbledhje të redaktimeve
(Faqe e re: '''Bërthama e Tokës''' shtrihet në qendër të të planetit Tokë. Fillon nga thellësia rreth 2 900 km dhe diametric i saj ëhit rreth 7 000 km. Kryesisht pëbëhet nga hekuri dhe ni...)
 
'''Bërthama e Tokës''' shtrihet në qendër të të planetit Tokë. Fillon nga thellësia rreth 2 900 km dhe diametric i saj ëhit rreth 7 000 km. Kryesisht pëbëhet nga hekuri dhe nikeli ( NiFe). Është e ndërtuar prej dy pjesëve me dendësi të ndryshme : pjesës së jashtme (bërthama e jashtme) dhe pjesës së brendshme ( bërthama e brendshme). Mendohet se bërthama e jashtme ëhit në gjendje të lëngët e të zjarrtë , kryesisht nga hekuri, ndërsa bërthama e brendshme ëhit në gjendje të ngurtë, ( përshkak të shtypjeve shumë të medha 3.5 mil. Atmosfera , dendësisë shum të lartë dhe teperaturës shum të lartë , rreth 6 000 C, material ëhit në gjendje të metalizuar), ku, përveç hekurit, gjendet edhe nikeli. Bërthama endryshe quiet edhe barisferë ose metalosferë.mbrenshme.
{{gjeo-cung}}
[[Category: Gjeografi]]