Dallime mes rishikimeve të "Njësia administrative Maqellarë"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
 
== Gjeografia ==
Komuna e MaqellaresMaqellarës ndodhet ne LuginenLuginën e [[Drini i Zi|Drinit te Zi]] dhe ka ne perberjepërbërje te saj 16 fshatra. Ndodhet ne njenjë lartesilartësi rreth 700 meter mbi nivelin e detit. EshteËshtë njenjë komunekomunë qe eshteështë prekur shumeshumë nga kjo fazefazë tranzicioni qe po kalon vendi. Te ardhurat kryesore vijnevijnë nga emigracioni dhe fermat private.
{{shkronja}}
Komuna e Maqellares ndodhet ne Luginen e Drinit te Zi dhe ka ne perberje te saj 16 fshatra. Ndodhet ne nje lartesi rreth 700 meter mbi nivelin e detit. Eshte nje komune qe eshte prekur shume nga kjo faze tranzicioni qe po kalon vendi. Te ardhurat kryesore vijne nga emigracioni dhe fermat private.
 
== Historia ==
Komuna e MaqellaresMaqellarës ka njenjë histori te vjetervjetër. PerPër arsye te pozitespozitës gjeografike, kjo zonezonë ka qeneqenë shesh betejash dhe lufterashluftërash.
Komuna e MaqellaresMaqellarës ndodhet ne Luginen e Drinit dhe ka njenjë siperfaqesipërfaqe te konsiderueshme toke te punueshme.
Rrenojat e njenjë prej kalave te koheskohës se [[Skënderbeu|Skenderbeut] ndodhen ne fshatin Grazhdan. Komuna e MaqellaresMaqellarës nuk i ka shpetuarshpëtuar pushtimeve te huaja si ato turke, serbe, italiane dhe gjermane. BanoretBanorët e kesajkësaj treve patriotike i kanekanë dal zot vendit te tyre dhe nuk u janejanë gjunjezuargjunjëzuar pushtuesve dhe perpër pasojepasojë mjaft prej tyre kanekanë dhenedhënë heroikisht jetenjetën. Pushtuesit serbe ne vitin 1913 dogjen shtepishtëpi dhe terrorizuan popullatenpopullatën duke vraravrarë te rinj dhe te moshuar ne sy te femijevefemijëve dhe grave te tyre.
Mjaft te rinj u rreshtuan ne lufteluftë kunderkundër pushtuesve italianeitalianë dhe gjermanegjermanë nga e cila humbenhumbën jetenjetën si heronj mjaft te rinj dhe te reja.
 
== Demografia ==
Fshatrat me popullsi me te madhe janejanë [[Maqellara]], [[Pocesti]] dhe [[Kovashica]]. Pas ardhjes se demokracisedemokracisë, po shikohet njenjë levizjelëvizje e ngadaltengadaltë e njenjë shtrese te popullsisepopullsisë drejt qyteteve te Tiranes[[Tirana|Tiranës]] dhe Durresit[[Durrësi|Durrësit]] si dhe drejt Italise[[Italia|Italisë]], Greqise[[Greqia|Greqisë]] etj. Pjesa me e madhe e popullsisepopullsisë i perkasin besimit mysliman. GjateGjatë periudhesperiudhës komuniste ne fshatrat Kercisht i SipermSipërm, dhe Herbel kane punuar dhe jetuar njenjë pakicepakicë ortodokse-maqedonase te ciletcilët gezonin te drejta dhe perfitimepërfitime me te mira se popullsia vendase shqiptare. KesajKësaj pakice i jepej gjithmone prioritet. Si pasojepasojë e ndryshimeve politike te 15 viteve te fundit, njenjë pjesepjesë e madhe e kesajkësaj popullsie po lenelënë vendin me destinacion Maqedonine[[Maqedonia|Maqedoninë]] ose ne qytetet e medhatemedha të [[Shqipëria|Shqiperise]].
 
== Ekonomia ==
MenyraMënyra e jetesesjetesës ka ndryshuar pasi pjesa me e madhe e riniserinisë lokale iui'u nenshtruanënshtrua qe ne fillim emigrimit ne vendet fqinje. Te ardhurat nga emigracioni janejanë te jashtezakonshmejashtëzakonshme dhe te njenjë rendesierëndësie jetike perpër banoretbanorët e zoneszonës. Te ardhurat nga bujqesiabujqësia janejanë te pamjaftueshme dhe shumica e familjeve po mbijetojnembijetojnë dhe ka shumeshumë nga keto qe janejanë berebërë te rregullt ne listen e huasehuas ne dyqanet e fshatit. Ndihma e qeveriseqeverisë eshteështë e paperfillshme.
 
== Politika ==
EshteËshtë e modesmodës qe njerezitnjerëzit t'i kushtojnekushtojnë njenjë kohekohë te madhe problemeve te politikespolitikës se vendit. Lajmet e ditesditës ndiqen me interes te vecanteveçant nepermjetnëpërmjet ekranit si dhe shtypit te perditshempërditshëm. NjeNjë pjesepjesë e miremirë te koheskohës e ze ndjekja e punimeve ne parlament sidomos debatet e ashpra. Pastaj vazhdohet me debate nepernëpër lokale dhe kafe te mbushura ne c'doçdo kohekohë te ditesditës
 
== Kultura ==
247

edits