Dallime mes rishikimeve të "Doktor Shkence"

126 bytes removed ,  13 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
v (Ndryshimet e Ebeqiri (diskutimet) u kthyen mbrapsht, artikulli tani ndodhet në versionin e fundit nga Puntori.)
{{dyshim}}
Studimet pasuniversitarepas-universitare janë studime të thelluara shkencore apo profesionale/shkencore të cilat vazhdohen pasi që kandidati i caktuar i ka mbaruar studimet themelore universitare të nivelit të parë dhe ka fituar thirrjenjë diplomë universitare në bazë të Ligjit në fuqi.
 
==GRADAT AKADEMIKE==
Studimet pasuniversitare organizohenndiqen në dy nivele: për fitimin e thirrjesgradës akademike shkencore: Master (Magjistër) dhe gradës akademike Doktor i shkencësShkencave (ose i filozofisë). Në SHBA dhe në kohë të fundit në botë organizohen edhe studime pasdiplomike profesionale të nivelit MBA (Master në Administrim Biznesi) dhe DBA (Doktor në Administrim Biznesi) ose edhe Ded (Doktor në EdukimFilozofisë).
 
==KOHËZGJATJA E STUDIMEVE PASDIPLOMIKEPASUNIVERSITARE==
Studimet themeloreuniversitare të nivelit të parë zgjasin 3-5 vite, studimet Master 1-2 vite dhe studimet e doktoratës 3-5 vite.
 
shumëdisa Universiteteuniversitete të botës dhe për disa degë të caktuara, kandidati mund të regjistrohet drejtpërdrejtëdrejtpërdrejt pas diplomimit nga niveli i parë në studimet e thelluara për thirrjengradën shkencore Doktor. Në këto raste studimet e doktoratës zgjasin së paku 4 vjet.
 
==ÇFARË REKOMANDON DEKLARATA E BOLONJËS?==
Në Deklaratën e Bolonjës (19 qershor 1999) është rekomanduar modeli i studimeve 3-5-8, që do të thotë: 3 vjet për studime të nivelit Bachelortë parë, edhe 2 vjet për studime të nivelit Master dhe plus 3 vjet të tjera për studime të nivelit Doktor.
306

edits