Dallime mes rishikimeve të "Doktor Shkence"

156 bytes removed ,  13 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
Grada '''Doktor i Shkencave''' eshte grade nivelit te dyte pasuniversitar qe perfitohet pasi studenti ka fituar gradën akademike [[Master]] ose [[Master|Magjistër]] dhe ka plotesuar disa kerkesa te vecanta. Ne disa vende kjo grade quhet '''Doktor i Filozofise'''.
{{dyshim}}
Studimet pas-universitare janë studime të thelluara shkencore apo profesionale/shkencore të cilat vazhdohen pasi që kandidati i caktuar i ka mbaruar studimet universitare të nivelit të parë dhe ka fituar një diplomë universitare në bazë të Ligjit në fuqi.
 
Studimet pasuniversitare të nivelit te doktoratës zgjasin 3-5 vite. Në disa universitete të botës dhe për disa degë të caktuara, kandidati mund të regjistrohet drejtpërdrejt pas diplomimit nga niveli i parë në studimet e thelluara për gradën shkencore '''Doktor i Shkencave'''. Në këto raste studimet e doktoratës zgjasin së paku 4 vjet.
==GRADAT AKADEMIKE==
Studimet pasuniversitare ndiqen në dy nivele: për fitimin e gradës akademike Master (Magjistër) dhe gradës akademike Doktor i Shkencave (ose i Filozofisë).
 
Ne Shqiperi, kerkesat qe duhen plotesuar nga nje person per fitimin e grades '''Doktor i Shkencave''' percaktohen nga Ligji i Arsimit te Larte, i cili ndryshon periodikisht. Kerkesa e pergjithshme jepen me poshte:
==KOHËZGJATJA E STUDIMEVE PASUNIVERSITARE==
Studimet universitare të nivelit të parë zgjasin 3-5 vite, studimet Master 1-2 vite dhe studimet e doktoratës 3-5 vite.
 
* Grada [[Master]]
Në disa universitete të botës dhe për disa degë të caktuara, kandidati mund të regjistrohet drejtpërdrejt pas diplomimit nga niveli i parë në studimet e thelluara për gradën shkencore Doktor. Në këto raste studimet e doktoratës zgjasin së paku 4 vjet.
* Botime ne revista shkencore brenda dhe jashte vendit
* Pjesemarrje ne konferenca shkencore brenda dhe jashte vendit
* Eksperience ne mesimdhenie
 
[[Category:Profesione]]
==ÇFARË REKOMANDON DEKLARATA E BOLONJËS?==
Në Deklaratën e Bolonjës (19 qershor 1999) është rekomanduar modeli i studimeve 3-5-8, që do të thotë: 3 vjet për studime të nivelit të parë, 2 vjet për studime të nivelit Master dhe 3 vjet për studime të nivelit Doktor.
306

edits