Dallime mes rishikimeve të "Lidhja e Prizrenit"

{{Historia e Kosovës}}
[[Figura:280px-SanStefanoEng.jpg|thumb|400px|right|Kufinjët sipas Traktatit Shën Stefanit]]
Lidhja u formua pas [[Traktatit të Shën Stefanit]], i cili iu kishte dhënë tokat shqiptare [[Bullgaria|Bullgarisë]], Malit të Zi dhe Serbisë pas Luftës Ruso-Turke të vitevete ashtuquajtur [[Kriza Lindore dhe Shqiperia|Kriza Lindore]] [[1877]]-[[1888]]. Prijësit shqiptarë nga [[Peja]], [[Gjakova]], [[Gucia]], [[Luma]], [[Dibra]] dhe [[Tetova]] u takuan në një qendër të [[Vilajeti i Kosovës|Vilajetit të Kosovës]] që sot gjendet në [[Maqedonia|Maqedoni]], për të diskutuar rezistencën. [[Italia]] përkrahu një komitet italo-shqiptar për të zgjeruar nacionalizmin shqiptarë dhe fituar aleatë në Ballkan, kurse [[Porta e Lartë]] bëri të njëjtën me [[Komiteti i Stambollit|Komitetin Qendror për Mbrojtjen e të Drejtave Shqiptare në Stamboll]] më [[1877]]. Anëtarët e Komitetit ishin [[Sulejman Vokshi]], [[Zija Prishtina]], [[Sami Frashëri]], [[Jani Vreto]], [[Pashko Vasa]], dhe [[Abdyl Frashëri]]. Manifesti i këtij komiteti u bë statusi i Lidhjes.
 
Lidhja Shqiptare e Prizrenit u mendua si një organizatë politiko-ushtarake që do ti ndihmonte shqiptarët për të fituar përkrahje ndërkombëtare, megjithëse së pari si regjion autonom. Traktati i Shën Stefanit u zëvendësua nga [[Traktati i Berlinit]] pas ndërhyrjes së [[Astro-Hungaria|Austro-Hungarisë]] dhe [[Britania e Madhe|Britanisë]]. Edhe Traktati i Berlinit iu ndau tokat shqiptare fqinjëve Ballkanikë.
70

edits