Dallime mes rishikimeve të "Arkitektura post moderne"

ska përmbledhje të redaktimeve
(Faqe e re: Nga mesi i viteve gjashtedhjete te shek. XX e me tej, arkitektet dhe kritiket e artit, pasardhes te stilit modern, zhvilluan tendenca, per te cilat nuk u gjet emertim me i mire sesa '''Ar...)
 
No edit summary
Ne kohet e sotme, brenda stilit postmodern veprojne:
 
1.# [[Arkitektura Neo-Tradicione]], me perfaqesues si [[Michael Grave]], [[Charles Moore]], etj
2.# [[Stili Internacional]], me perfaqesues si [[Norman Foster]], [[Renzo Piano]], [[Ming Pei]], etj.
2.# [[Arkitektura Organike]] me perfaqesues si [[Santiago Calatrava]] etj.
3.# [[Dekonstruktivizmi]] me perfaqesues si [[Frank O. Gehry]], [[Daniel Libeskind]], [[Peter Eisenman]], etj.
Një tendencë e pergjithshme në vitet e fundit është ruajtja e vlerave natyrore ose ekologjia, qe merr parasysh zvogëlimin e parametrave të smogut dhe trafikut, p.sh. duke përdorur elemente natyrale, si parcela toke e pemësh si elemente të brendshme të ndërtesave dhe komplekseve ndërtimore. Arkitektura e sotme i kushton rëndësi të madhe cilësisë, estetikës, krijimit të ndërtesave mbrojtëse, që e bëjnë më tërheqëse dhe më të dobishme ndërtesën. Gjithashtu, në metropolet e mëdha, mungesa e hapësirave, kostoja shumë e lartë e tokës, shndërrimi i qyteteve në qytete të industrializuara dhe qendra shërbimi kanë bërë që të shfrytëzohet një tjetër mundësi: riadaptimi i sipërfaqeve të mëdha industriale të lëna në harresë.
306

edits