Dallime mes rishikimeve të "Ngarkesa elektrike"

1.419 bytes added ,  13 vjet më parë
<!-- Ky seksion lidhet nga [[Ligjet e konservimit]] -->
 
Ngarkesa elektrike e përgjithëshme e një [[Sistem i izoluar|sistemi të izoluar]] ngelet konstante megjithë ndryshimet e ngarkesës brenda vetë sistemit . Ky ligj trashëgohet në të gjitha proceset e njohura në fizikë dhe mund të derivohet në një formë lokale nga [[invarianca e madhësive]] e [[funksionit valor]]. Konservimi i ngarkesës elektrike rezulton në ngarkesën e korrentit tek [[ekuacionin i vazhdimësisë]]. Në mënyrë më të përgjithshme, ngarkesa totale në [[dendësinë e ngarkesës]] <math>\rho</math> brenda një volumi integrimi <math>V</math> është e barabartë me integralin e sipërfaqes mbi [[densitetin e korrentit]] <math>J</math> në sipërfaqen e elementit sipërfaqësor <math>S</math>, i cili është i barabartë me [[korrenti elektrik|korrentin]] <math>I</math>:
 
:<math>- \frac{d}{dt} \int_V \rho\, \mathrm{d}V = \int_S \mathbf{J} \cdot \mathrm{d}\mathbf{S} = \int J S \cos\theta = I.</math>
 
Pra, konservimi i ngarkesës elektrike, sic jepet nga ekuacioni i vazhdimësisë, jep rezultatin:
 
:<math>I = -\frac{dQ}{dt}.</math>
 
Ngarkesa e transferruar midis kohës <math>t_o</math> dhe <math>t</math> merret duke integruar të dyja anët:
 
:<math>Q = \int_{t_o}^{t_f} I\, \mathrm{d}t </math>
 
ku '''I''' është korrenti total që del nga një sipërfaqe e mbyllur dhe '''Q''' është ngarkesa elektrike që ndodhet brenda vëllimit të kufizuar nga kjo sipërfaqe.
 
== Shikoni gjithashtu ==
1.603

edits