Dallime mes rishikimeve të "Gjeografia e Kroacisë"

ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
Vija bregdetare e Kroacisë është 5,835 km e gjatë nga e cila 1,777 km janë bregdet i brendisë së vendit dhe 4,058 km bregdet i ishujve në Adriatik. Vija e kufirit tokësorë është 2,197 km e gjatë dhe e ndanë atë nga [[Sllovenia]] (670 km), [[Hungaria]] (329 km), [[Serbia dhe Mali i Zi]] (veri 241km), [[Bosnja dhe Hercegovina]] (932 km) dhe në jug nga pjesa tjetër e [[Serbia dhe Mali i Zi|Serbisë dhe Malit Zi]]
 
[[Klima]] e Kroacisë është klimë e Mesdheutmesdheutare dhe kontinentale. Klima kontinentale dominon me dimër të ftoftë dhe verë të nxehtë në veri ndërsa në bregdet mbanë verë e thatë.
 
Pjesa më e madhe e [[relievi]]t përgjatë kufirit me [[Hungaria|Hungarinë]] është e rrafshët, përgjatë bregdetit në Dalmaci është teren i vrazhdë me bjeshkë dhe male. Pika më e ultë e relievit gjendet përgjatë bregut të [[Deti Adriatik|detit Adriatik ]] ( 0m ) dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 1,830 metrave në Dinara, afër kufirit me Bosnjën.
 
Si pasurit natyrore të këtij vendi llogariten: [[nafta]], pakë [[qymyri|qymyr]], [[boksiti]], [[kalciumi]], [[gipsi]], asfalti natyrorë, silici, [[kripa]] si dhe [[prurja e ujit]].<!--oil, some coal, bauxite, low-grade iron ore, calcium, gypsum, natural asphalt, silica, mica, clays, salt, hydropower-->