Ndryshimi mes inspektimeve të "Mekanika"

839 bytes added ,  11 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
'''Mekanika''' merret me studimin e zhvendosjes së lëndës në hapësirë dhe kohë (kinematika, dinamika). Nganjëherë si pjesë e pavarur e mekanikës, merret dhe statika e cila studion kushtet, për te cilat lënda është në prehje.
Vija të cilën e përshkon trupi të zgjedhur për krahasim që quhet trup krahasues (referent). Për të përshkruar ndonjë lëvizje janë të domosdoshme disa parametra ose madhësi fizike, që ne i quajmë elemente të lëzivjes. Meqenëse lëvizja kryhet në hapësirë dhe kohë atëherë elementet kryesore të lëvizjes janë hapësira dhe koha. Hapësira përmban tri përmasa : gjatësinë , gjërësinë dhe lartësinë. Që të trija këto madhësi janë distancaose siq i quajmë në mekanikë rrugë. Rruga shënohet me shkronjën s (nga latinishtja Spatium). Njësia në SI është metri që shënohet me shkronjën m. Koha shënohet me shkronjën t (nga latinishtja tempus).
Zhvendosja e trupit është ndërrimi i pozitës së tij në boshtin x nga një pikë në pikën tjetër. Zhvendosja është madhësi vektoriale.
 
{{msg:cung}}
14

edits