Dallime mes rishikimeve të "Lumi i Moravës së Binçës"

ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
'''Morava e Binçes''' është lum në [[Kosovë]]. Morava e Binçes buron në [[Malet e Karadakut]] (Malet e Zeza) në teritorin e Maqedonisë në jug të [[Vitia|Vitisë]] e në veri të [[Shkupi]]t. Dy rrjedha formojnë Prronin e Madh, i cili kur të kalon kufirin njihet si Morava e Binçes. Emrin e ka marr nga vendbanimi Binçë.
 
Morava e Binçes rrjedh nëpër fushen e [[Anamorava|Anamoravës]] nëpër Velekincë e deri në ngushticen e [[Konçuli]]t kalon në [[Lugina e Preshevës|Luginën e Preshevës]] ku pas 49 km gjatësi i bashkohet Morava e Vogel e Preshevës në afërsi të [[Bujanoci]]t. Morava e Binçes i takon pellgut të [[Deti i Zi|Detit të Zi]]. Bashkohet me Moravën Perendimore të cilat bashkohen dhe derdhen në [[Danubi|Danub]] e pastaj në [[deti i Zi|Detin e Zi]].
Prej fshatit Paisjan derite Dobërçani (Mireshi) , Morava e thellon shtratin e saj në formacione tw vjetra të paleozoikut, duke formuar grykën e gjatë 16 km, të quajtur Gryka e Gjilanit. me të dalë prek kësaj gryke , Morava zgjeron shtratin e vet në gjatësi prej 10 km. Në këtë pjesë merr degen e majtë krivarekën dhe sëbashku me Moraven formon Gryken e Konçulit dhe del në teritorin e Kosovës Lindore.
 
Morava e Binçes i takon pellgut të [[Deti i Zi|Detit të Zi]]. Bashkohet me Moravën Perendimore të cilat bashkohen dhe derdhen në [[Danubi|Danub]] e pastaj në [[deti i Zi|Detin e Zi]].
 
I tërë [[pellgu]] i Moravës së Binçës me degët e saj përfshinë sipërfaqen prej 1.156 km2
Degët e djathta të Moravës së Binçës janë lumi Letnica, Karadaku, Pisjani dhe Llapusha. Dallohen si lumenj të shkurtër, të rrëmbyeshëm, me lugina të thella dhe të ngushta, me fuqi të theksuara erosive.
 
Degë të majta të Moravës së binçës janë ajo e Zhitisë, Cërrnica, Livoqit dhe kriva reka ( Lumi i Shtrembër). Ky I fundit dalohet prej të gjtha degëve jo vetëm për nga gjatësia dhe prurja , por edhe me madhësi të pellgut ( 612 km2). Veçori e përgjithshme e degëve të Moravës së Binës është intenziteti i madh i erozionit dhe procesit të akumulimit në pjesën e poshtme të fushës së Gjilanit. Sidomos dallohet lumi i Letnicës dhe i Përlepnicës për veprimin e roziv dhe proceit të akumulimit të materialit të sjellë.
 
Veçori e përgjithshme e degëve të Moravës së Binës është intenziteti i madh i erozionit dhe procesit të akumulimit në pjesën e poshtme të fushës së Gjilanit. Sidomos dallohet lumi i Letnicës dhe i Përlepnicës për veprimin e roziv dhe proceit të akumulimit të materialit të sjellë.
 
==shih edhe ==