Ndryshimi mes inspektimeve të "Mirko Gashi"

7 bytes removed ,  14 vjet më parë
rregullim
v
(rregullim)
'''Mirko Gashi''' u lind më [[2 janar]] [[1939]] në [[Kralevë]], [[Serbi]]. Shkollën fillore e kreu në [[Preshevë]] ndërsa Gjimnazin në [[Gjilan]]. Ka kryer edhe një shkollë për gazetarë. Ka punuar si mësues në fshatin [[Caravajkë]] të Preshevës, pastaj gazetar në [[Radio Prishtina|Radio Prishtinë]], Në Teatrin e Kombësive në [[Shkup]], në Teatrin Popullor të Prishtinës e së fundit ka redaktuar gazetën “Kosova” të një ndërmarrje ndërtimore në Prishtinë. Me krijime letrare ka filluar të merret qysh herët. Është marr edhe me përkthime nga [[gjuha shqipe]] në atë [[Gjuha Serbe|serbe]] dhe anasjelltas. Punimet e Mirko Gashit janë përkthyer në gjuhëngjuhët fringefrënge, italiane, [[Gjuha Gjermane|gjermane]], arabe, sllovene, [[Gjuha Angleze|angleze]], turke dhe maqedone. Është prezantuar në shumë vepra të autorëve që kanë shkruara për shkrimtarët shqiptarë. Ka kaluar një jetë prej bohemi, gjatë kohës sa ishte pensionist. Vdiq në vitin [[1995]], në [[Prishtinë]].
 
== Veprat e Mirko Gashit ==
*“Në vorbullën e ujit” [[Prishtinë]] [[1972]]
*“Netët e bardha”, Prishtinë [[1975]]
*“Liberto për gjenetivin e ujit”(serbisht) “Jedinstvo”, Prishtinë [[1977]]
*“Gjarpëri i shtëpisë”, Prishtinë, [[1980]]
*“Arbror vitae”, Prishtinë [[1988]]
*“Plagë uji”, Prishtinë [[1990]]
 
*“Liberto për gjenetivin e ujit”(serbisht) “Jedinstvo” Prishtinë [[1977]]
 
== Përkthimet e Mirko Gashit në serbisht ==
*Poezitë e [[Sabri Hamiti]]t
*Poezitë e [[Ibrahim Kadriu]]t
*Drama “Gof” të [[Anton Pashku]]t
*“Anija e vjetër” të [[Resul Shabani]]t
*“Bregu i pikëllimit” të [[Teki Dërvishi]]t