Ndryshimi mes inspektimeve të "Jusuf Vrioni"

338 bytes added ,  11 vjet më parë
==Biografia==
 
Jusuf Vrioni ([[1916-2001]]) u lind në [[Korfuz]], [[Greqi]], më 16 Mars 1916. Vitet e tij të para i kaloi në Korfuz e më pas në Berat. Pas emërimit të babait të tij, Ilias Bej Vrioni, si Ministër i Jashtëm dhe Ministër i Plotëfuqishëm në Paris, familja e tij u shpërngul në Paris më [[1923]]. Ciklin e ulët dhe të mesëm arsimor Jusuf Vrioni e kreu pranë Liceut Janson de Sailly, Paris dhe atë të lartë në Grande École des Hautes Études Commerciales dhe në Institut d'Études Politiques të Parisit.
 
Më [[1939]] rikthehet në Shqipërinë e pushtuar nga Italia Fashiste, por shpërthimi i Luftës së Dytë Botërore e detyron të shpërngulet po atë vit për në Romë për të vazhuar studimet e tij të mëtejshme. Rikthehet në Tiranë më [[1943]], datë kjo që shënon dhe përmbysjen e fatit të tij. Më 13 Shtator [[1947]] arrestohet nga regjimi diktatorial dhe akuzohet për spiunazh dhe agjitacion e propagandë. Prej Shkurtit [[1949]] e deri më Prill [[1950]] torturohet barbarisht një njërën prej shtatëmbëdhjetë qelive famëkeqe të [[Koçi Xoxes]]. Në Korrik [[1950]] denohet me pesëmbëdhjetë vite heqje lirie dhe punë të detyruar. Lirohet në fund të vitit [[1958]] dhe internohet ne [[Fier]] për një periudhë disa mujore. Më [[1960]], për nevojat propagandës ndërkombëtare të regjimit diktatorial, emërohet në Tiranë si përkthyes letrar.
Ndër përkthimet e tij të para numërohet [[Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur]] i [[Ismail Kadare]]së, i cili më vonë u botua në Paris. Ndërkaq, emri i tij si përkthyes do të fillonte të figuronte nëpër botimet në Francë vetëm në vitet [[1980]]. Edhe pse pjesën më të madhe të kohës e shpenzonte duke përthyer dhe redaktuar tekstet propagandistike të [[Enver Hoxhës]], Jusuf Vrioni gjente kohë për të përkthyer romanet e tjera të [[Ismail Kadare]]së. Falë elegacës së frengjishtes së tij, romanet e Ismail Kadaresë nisën të tërheqin vëmendje të jashtëzakonshme në publikun frankofon. Rreth fundit të viteve '80, Jusuf Vrioni nisi të gëzojë famë si përkthyes si pashoq në qarqet intelektuale dhe artistike të kryeqytetit.
 
Në vitet e para të Shqipërisë post-diktatoriale, Jusuf Vrioni, falë posturës së tij multidimensionale si intelektual, angazhohet në qarqet e shoqerisë civile dhe për një kohë shërben si Kryetari i Kominetit të Helsinkit për të Drejtat e Njeriut. Kriza famëkeqe e vitit 1997 do ta detyronte tashmë burrin e moshur që ai ish, të largohej sërish nga atdheu i tij dhe të rikthehej në Parisin e tij të dashur. Më 1998 emërohet Amabasor i Republikës së Shqipërisë në UNESCO dhe po këtë22 vitMaj të këtij viti, për kontributin e tij të pasur në gjuhën frënge, dekorohet nga Republika Franceze me urdhërin ChevelierChevalier de la Légion d'Honneur, ashtu si dikur i ati, [[Ilias Bej Vrioni]], ish dekoruar në fund të viteve 1920 me urdhërin Grand Officier de la Légion d'Honneur nga Republika Franceze.
 
Jusuf Vrioni ndërroi jetë në [[Paris]] në Maj 2001 ndërsa shërbente si Amabasor i Republikës së Shqipërisë në UNESCO.
Vdiq në [[Paris]], [[Francë]], në Maj 2001.
 
==Aktiviteti Letrar si Përkthyes==
369

edits