Dallime mes rishikimeve të "Ekonomia e Çekisë"

ska përmbledhje të redaktimeve
'''Çekia''' hapat eparë të zhvillimit ekonomik i ka bërë në kohën e shtetit Austro-Hungarisë. Pas Luftës së Dytë Botërore me vendosjen e shtetit socialist fillon një kthesë në zhvillimin ekonomik të vendit. Me nacionalizimin e minierave, industrisë dhe bankave fillon etapa më e rëndësishme ekonomike. Ndryshimet më të mëdha bëhen me reformen agrare , qëllimi i sëcilës ka qenë ndarja e tokave fshatarëve tyë varfër. Me një ritëëmritëm të shpejtuar gjatë kësaj periudhe të pasluftës ka qrriturarritur jo vetëm ti mënjanoj pasojat e luftës , por edhe të ketë një strukturë më të favorshme eknomike, përkatësisht të jetë një shtet industrialo-agrar.
 
Me ndarjen e Çekisë nga [[Sllovakia]] , në vitin 1992, ekonomia ka ruajtur strukturën industsrialoindustrialo-agrare. Një zhvillim të tillë pa dyshim i kotribuan baza deri diku e mirë energjetike. Burimi më i rëndësishëm i energjisë është qymyrguri. Burimët më tëmëdhatë mëdha të qymyrit gjenden në pellgun Ostrava-Karvin, i cili jeojep afro 80% të prodhimtarisë.
 
==Hidroenergjia==