Dallime mes rishikimeve të "Hekurudha"

144 bytes added ,  13 vjet më parë
v
v (roboti ndryshoj: it:Binario ferroviario)
 
===Historiku===
Linjat e para hekurudhore ne [[Shqipëria|Shqiperi]] ishin linja minerare dhe ushtarake me skartament te ngushtengushtë, te ndertuarandërtuara ndermjetndërmjet viteve 1917 dhe 1930, nga austro – hungarezet dhe italianet.
{{shkronja}}
Linjat e para hekurudhore ne Shqiperi ishin linja minerare dhe ushtarake me skartament te ngushte, te ndertuara ndermjet viteve 1917 dhe 1930, nga austro – hungarezet dhe italianet.
 
NdertimiNdërtimi i njenjë sistemi hekurudhor me skartament standartstandard, filloi ne vitin 1947 dhe vazhdoi me shpejtesishpejtësi perpër te arritur ne permasatpërmasat e tij aktuale prej 677 km, ne vitin 1987.
 
Rrjeti hekurudhor shtrihet nga Porti i Durresit, ne [[Deti Adriatik|Detin Adriatik]], dhe shkon ne tre drejtime: veri drejt kufirit Shqiptaro – Malazez ne Han te Hotit, ne jug drejt Ballshit dhe Portit te VloresVlorës dhe ne lindje drejt Pogradecit, pranepranë kufirit me Maqedonine[[Maqedonia|Maqedoninë]]. Hekurudha mbulon zonat me te populluara industriale dhe te banimit.
 
Hekurudhat Shqiptare u ndertuanndërtuan gjategjatë periudhesperiudhës se ekonomiseekonomisë me planifikim te centralizuar, ku Qeveria vendoste kufizime shumeshumë te forta mbi llojet e tjera te transportit. PronesiaPronësia e autoveturave ishte e ndaluar dhe, ne rrugetrrugët qe kalonin paralel me hekurudhenhekurudhën, ishin te ndaluara trafiku i autobuzeveautobusëve dhe levizjetlëvizjet e mallrave ne njenjë gjatesigjatësi mbi 11 km.
 
Ekzistonin njenjë numernumër industrish prodhuese dhe njenjë industri minerare shumeshumë aktive qe furnizonion industriteindustritë e EuropesEuropës Lindore nepermjetnëpërmjet lidhjes hekurudhore me Malin e Zi,. eE vetmja lidhje ndermjetndërmjet HSH dhe rrjetit hekurudhor Europian, vetemvetëm perpër transportin e mallrave.
 
Me ndryshimet politike dhe ekonomike te viteve 1990, kerkesatkërkesat perpër transport kanekanë ndryshuar ne menyremënyrë dramatike. Ka pasur njenjë rritje te shpejteshpejtë te sherbimeveshërbimeve private te kamionevekamionëve dhe autobuzeveautobusëve dhe sidomos te autoveturave private qe e kanekanë devijuar trafikun nga hekurudha. ShumeShumë miniera dhe fabrika shteteroreshtetërore jane mbyllur duke e ulur ne menyremënyrë serioze trafikun hekurudhor.
 
Ne ketekëtë klimeklimë te re transporti, Hekurudhathekurudhat shqiptare po bejnebëjnë perpjekjepërpjekje te medhamëdha perpër t’u berebërë njenjë ndermarrjendërmarrje e orientuar nga tregu, perpër te perballuarpërballuar sfidat e koheskohës.
 
Prioritet kryesor eshteështë realizimi i lidhjes hekurudhore me ish Republiken Jugosllave te Maqedonise, pjesepjesë e Koridorit VIII Trans-Europian.
 
;Momente më të rëndësishme në histori
247

edits