Dallime mes rishikimeve të "Hekurudha"

31 bytes added ,  13 vjet më parë
v
;Momente më të rëndësishme në histori
 
* NentorNëntor 1947 – Inagurohet linja e pareparë hekurudhore me skartament standartstandard nga DurresiDurrësi ne Peqin.
* Qershor 1957 – Futet perpër hereherë te pareparë terheqjatërheqja Diezel Elektrike
* Korrik 1973 – PerfundimiPërfundimi i linjeslinjës se pareparë hekurudhore malore nga Elbasani ne Prrenjas, me njenjë pjerrtesipjerrtësi deri ne 18 0/00.
* Viti 1980 – Hekurudhat Shqipatre realizojnerealizojnë 47% te volumit te pergjithshempërgjithshëm te transportit te mallrave ne vend.
* Shtator 1986 – Fillon transporti nderkombetarndërkombetar hekurudhor i mallrave nepermjetnëpërmjet linjeslinjës Bajze – Tuz.
* Viti 2000 – H.SH u transformua nga njenjë Ndermarrje Shteterore ne Shoqeri Anonime, me 100% kapital shteterorshteterorë.
* Mars 2005 – Hyrja ne fuqi e Kodit te ri Hekurudhor, qe i lejon operatoretoperatorët e tjeretjerë te kenekenë akses ne H.SH.
 
 
;Të dhëna kryesore
 
* Skartamenti: i gjithegjithë rrjeti eshteështë me skartament standartstandard 1 435 mm .
* GjatesiaGjatësia: 447 km linjelinjë kryesore , 230 km linja sekondare.
* Linja: njefishenjëfishe
* Elektrifikimi: asnjeasnjë seksion i elektrifikuar
* TerheqjaTërheqja: lokomotiva diezel elektrike ÇKD, te klasit T669.1, me1me 1 350 kf, perpër sherbimetshërbimet e mallit dhe te udhetaritudhëtarit
* ShpejtesiteShpejtësitë maksimale te projektimit: deri ne 80 km/oreorë perpër sherbimetshërbimet e mallit dhe te udhetaritudhëtarit
* Pesha maksimale perpër aks: 20 ton /aks
* Pesha perpër ml: 8 ton
* Gabariti maksimal statik i ngarkimit: B ( sipas standarteve te RIV)
* Rrezja minimale e projektimit: 500m , 300m perpër zonat malore.
* PjerrtesiaPjerrtësia maksimale: 9 0/00 deri ne 18 0/00 perpër zonat malore
* Tipet e shinave: S-49 me 49.43 kg/ml dhe P43 me 44.61 kg/ml
* Tipet e traversave: traversa druri , traversa betoni bi- bllok.
 
== Hekurudha në Kosovë ==
247

edits