Ndryshimi mes inspektimeve të "Termodinamika"

21 bytes removed ,  12 vjet më parë
v
U kthye versioni 539917 i bërë nga 80.80.161.155 (diskutimet)
v (U kthye versioni 539917 i bërë nga 80.80.161.155 (diskutimet))
Pika e fillimit për çdo faktor termodinamik janë [[ligjet e termodinamikës]], të cilat theksojnë se [[energjia]] mund të transferohet/shndërrohet në mes sistemeve fizike, në trajtë të nxehtësisë ose punës. Ato gjithashtu thonë se ekziston një madhësi e quajtur [[entropi]], e cila mund të përcaktohet për çdo sistem. Në termodinamikë, bashkëveprimet mes ansambleve të mëdha të objekteve janë studiuar dhe kategorizuar. Kryesore me këto janë konceptet e sistemit dhe rrethinës. Një sistem është i përbërë prej grimcave, lëvizja mesatare e të cilave përcakton vetitë, tëcilat siç duhet janë të lidhura me njëra tjetrën me ekuacionin e gjendjes. Vetitë mund të bashkohen e të shprehin energjinë e brendshme, dhe potencialet termodinamike përdoren për të caktuar konditat/kushtet për ekuilibër dhe procese spontane.
 
Me këto mjete, termodinamika përshkruan se si sistemi i përgjigjet ndërrimeve në rrethinë. Këto mund të aplikohen gjerësisht në tema të ndryshme të shkencave dhe teknologjive si: motorët, kalimet fazore, reaksionet kimike, fenomenin e transportit, madje edhe në vrimat e zeza. Përfundimet e termodinamikës janë esenciale për fushat e tjera të fizikës, kimisë, inxhinerisë kimike, citologjisë, biomedicinës inxhinerike etj.
 
 
 
 
 
nga edona.r VI|1
 
== Historik i zhvillimit të termodinamikës ==
247

edits