Ndryshimi mes inspektimeve të "Kthimi i pronave"

100 bytes added ,  12 vjet më parë
[[Category:Ekonomi]]
{{Shkronja}}
 
'''Kthimi i pronave''' eshteështë njenjë proces i nisur ne vitin 1993 me synimin e riparimit te padrejtesivepadrejtësive qe iui'u benebënë njenjë pjese te shqiptareveshqiptarëve gjategjatë koheskohës se rregjimitregjimit komunist, kur pronat e tyre te luajteshmeluajtshme dhe te paluajteshmepaluajtshme, u sekuestruan, shtetezuanshtetëzuan apo konfiskuan me aneanë te dekretligjeve te ndryshme ose pa ndonje [[Ligji|ligj]] te vecanteveçantë.
Ligji i vitit 1993 "PerPër Kthimin dhe Kompesimin e Pronave" vendosi pak raste te kthimit te pronave urbane. PjesetPjesët me te rendesishmerëndësishme te ketijkëtij ligji, u shfuqizuan gjategjatë po atij viti nga vendime te ndryshme te GjykatesGjykatës Kushtetuese. Ky ligj nuk kthente pronat e konfiskuara shqiptareveshqiptarëve qe u akuzuan ne vitin 1945 si "bashkepunetorebashkëpunetore te nazi-fashizmit", ndonesendonëse njihej historikisht perdorimipërdorimi politik i kesajkësaj akuze.
 
Deri me sot eshte diskutuar vetem per kthimin e pronave te paluajteshme. Ndonese njihet detyrimi kushtetues per kthimin e pronave te luajteshme, asgje nuk eshte bere ne kete dretim.
Deri më sot është diskutuar vetëm për kthimin e pronave të paluajtshme. Ndonëse njihet detyrimi kushtetues për kthimin e pronave të luajtshme, asgjë nuk është bërë në këtë drejtim. Me Kushtetuten[[Kushtetuta e Shqipërisë|kushtetutën]] e vitit 1998, teorikisht shtetit shqiptar i lindi detyrimi i zgjidhjes perfundimtarepërfundimtare te pretendimeve perpër kthim te pronave te sekuestruara gjategjatë rregjimitregjimit komunist. NjeNjë ligj i ri i miratuar ne vitin 2004, tentoi ta zgjidhte problemin permes "kompesimit" financiar te pronave. ceshtjaÇështja vazhdon te debatohet.
 
{{eko-cung}}
247

edits