Dallime mes rishikimeve të "Gjeografia e Finlandës"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
vNo edit summary
vNo edit summary
{{KUFFIN}}
'''[[Finlanda]]''' ndodhet në pjesën veriore të [[Evropë]]s., me veridalje të vendit ndodhet [[NorvegjiaDetin Baltik|detin Baltik]], në verilindje dhe lindje [[RusiaGjiri Bothnia|gjirin Bothnia]], me [[EstoniaGjiri i Finlandës|Estoningjirin e Finlandës]] në jugmes e ndajnëSuedisë ujratdhe Rusisë. Sipërfaqja e [[Detipërgjithshme ie Jugut|DetitFinlandës jugor]]është dhe338,145 km<sup>2<sup>, perëndimshtrihet ndanërreth kufirinkoordinatave detargjeografike 64 00 '''V''', 26 00 '''L''' dhe tokësor304,473 km <sup>2<sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 33,672 km <sup>2<sup> ujë. me [[Suedia|Suedinë]]
 
{{gjeo-cung}}
Vija bregdetare e Finlandës është 1,250 km e gjatë dhe Vija kufitare tokësore është 2,690 km që e ndajnë atë nga [[Norvegjia]] (736 km), [[Suedia]] (614 km) dhe [[Rusia]] (1,340 km).
 
Klima e Finlandë ndryshon varësisht nga viset e sajë por kryesisht zotëron një klimë polare e ftohtë. Falë liqeneve të shumtë në këtë pjesë (60 000 liqenjë) të cilët ndikojnë në zbutjen e të ftohtit është i mundshëm edhe jetesa e njerëzve.
 
Pjesa më e madhe e relievit e përbëjnë terrenet e rrafshëta të cilat ndërpriten rrallë nga malet e ulëta dhe liqenet. Pika më e ultë e relievit gjendet nën brigjet e detit Baltik (0m) dhe ajo më e lara në lartësi mbidetare prej 1,328 metrave në vendin e quajtur Halti në pjesën veriore të vendit afër kufirit me Norvegjinë.
 
Si pasurit natyrore të këtij vendi llogariten: [[pylltaria]], [[hekuri]], [[bakri]], legurat e [[zinku|zinkut]], [[kromi]], [[nikeli]], [[ari]], [[argjendi]], etj.
<!--timber, iron ore, copper, lead, zinc, chromite, nickel, gold, silver, limestone-->
 
{{evropa-gjeo-cung}}
{{evropa-gjeo}}
 
[[Category:Gjeografia e shteteve|Finlandë]] [[Category:Finlandë]]