Dallime mes rishikimeve të "Gjeografia e Rusisë"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
v (Gjeografia e Shteteve - Rusia u zhvendos tek Gjeografia e Rusisë)
v
'''[[Rusia]]''' ndodhet në pjesën veriore të [[Azi|Azisë]] (pjesa prapa perëndimit të Uralit shkon me kontinentin e [[Evropë]]s), me dalje në oqeanin e Qetë, në mes të Evropës dhe pjesës veriore të oqeanit të Qetë. Sipërfaqja e përgjithshme e Rusisë është 17,075,200 km<sup>2<sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 60 00 '''V''', 100 00 '''L''' dhe 16,995,800 km <sup>2<sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 79,400 km <sup>2<sup> ujë.
 
Vija bregdetare e Rusisë është 37,653 km e gjatë ndërsa kufiri tokësorë 20,017 km i gjatë dhe e ndanë atë nga [[Azerbajxhani]] (284 km), [[Bjellorusia]] 959 km, [[Kina]] (3,605 km; në juglindje) , [[Kina]] ( 40 km; në jug), [[Estonia]] (294 km), [[Finlanda]] (1,340 km), [[Gjeorgjia]] (723 km), [[Kazakistani]] (6,846 km), [[Koreja Veriore]] (19 km), [[Letonia]] (217 km), [[Lituania]] (227 km; Kaliningrad Oblast) , [[Mongolia]] (3,485 km), [[Norvegjia]] (196 km), [[Polonia]] (206 km; Kaliningrad Oblast) dhe [[Ukraina]] (1,576 km).
 
[[Klima]] e Rusisë është klimë e llojllojshme. Në pjesën Evropiane dominon klima kontinentale pakë sa më e butë se në veri. Në Siberi dominon temperatura shumë të ulëta.