Ndryshimi mes inspektimeve të "Rexhep Elmazi"

531 bytes added ,  14 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
'''Rexhep Elmazi''' lindi më [[3 janar]] të vitit [[1938]] në [[Gjilani|Gjilan]]. Rrjedh nga një familje e varfër por bujare, e cila pas një zullumi të madh të serbëve në Malishevë të Gjilanit, u detyrua të shpërngulet nga fshati në qytet më qëllim të shpërnguljës së mëtejme për në [[Turqia|Turqi]]. Mirëpo, falë dashurisë për vendin e vet dhe ndikimit të intelektualëve të kohës ndërron mendjen dhe nuk shpërngulet në Turqi. Rexhepi shkollën fillore dhe të mesme i kreu në Gjilan. Mëqe nuk kishte kushte për shkollim, ai detyrohet të punon si përkthyes, por aktivisht merret me shkrime letrare dhe me veprimtari patriotike. Punimet ehezin tijparamadh u botuanrankoviqizmit, më 28 nëntor 1963,revistënshtëpinë “Zërie iHysen rinisë”Dacit, në Mitrovicë, bashkë me babën e tij, Hamdi Dacin, pastaj edheme Mustafa “JetaVenharin, Ramadan Shalën, Kadri Kusarin, Sylë Shalën, Din Spahinë, Fazli Graiçevcin, Rexhep Elmazin, Xhylie Radoniqin e Re”Bedri dheÇollakun (përveç Hysenit e meje,gjithagjithë gazetat etjerët revistat shqipendjerë), themeluam botoheshinLËVIZJEN REVOLUCIONARE atëPËR kohëBASHKIMIN E Jugosllavi.SHQIPTARËVE,
flet Ademi Demaçi rreth angazhimit të Rexhep Elmazit në radhët e revolucionarëve kosovarë.Punimet e tij të para u botuan në revistën “Zëri i rinisë” e pastaj edhe në “Jeta e Re” dhe në të gjitha gazetat e revistat shqipe, që botoheshin në atë kohë në Jugosllavi.
 
Veprimtarisë së tij ilegale patriotike i ranë në gjurmë dhe e burgosën në vitin [[1964]] dhe e denojnë me 9 vjet burg. Pas rënies së politikës deskriminuese ndaj shqiptarëve të Alekandër Rankoviqit, Rexhep Elmazi lirohet nga burgu.
110

edits