Dallime mes rishikimeve të "Hapkido"

3.431 bytes added ,  13 vjet më parë
hapkido
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
(Faqe e re: Hapkido ësht një art luftarak i cili sherben per mbrojte nga thika ose nga ndonje armë tjeter. Ne hapkido mund te mbrohesh me kapjen e nyjeve te dores.)
 
(hapkido)
HapKiDo
Hapkido ësht një art luftarak i cili sherben per mbrojte nga thika ose nga ndonje armë tjeter.
 
Ne hapkido mund te mbrohesh me kapjen e nyjeve te dores.
 
Hapkido mbledh një sërë teknikash koreane, japoneze dhe kineze. Ushtrimi i Hapkido-së sjell një kombinim të mirë të teknikave të shtrëngimit dhe atyre të goditjes, të cilat përbëjnë teknikën e mbrojtjes së plotë. Stili Hapkido praktikohet për vetëmbrojtje dhe për arritjen e paqes së brendshme. Ky art mund të mësohet si nga meshkujt ashtu edhe nga femrat.
Hapkido është një nga artet e shumta shpirtërore. Vëmendja vihet fuqishëm në teknikat e shtrëngimit, lëvizjet rrethore, hedhja dhe mbërthimi i krahëve. Me këtë art keni mundësinë të mësoni pikat e presionit dhe ato jetësore.
Hapkido është më ndërluftues dhe ofron një përzierje të mirë të teknikave shtrënguese për një kuptim të plotë të luftimit. Hapkido është stil shumë i mirë për të rinj, për njerëz energjikë që kanë dëshirë të shfaqin agresivitetin dhe shpejtësinë.
Filozofia e Hapkido-së është të përdorësh forcën e sulmuesit kundër tij.
Hapkido është një art marcial shumë relaksues, që ndihmon në shëndetin e mirë. Ndihmon në uljen e tensionit, qarkullimin e gjakut dhe përmirëson qëndrimin. Pas shumë vitesh ushtrimi të këtij arti, edhe njeriu më i vogël mund të rrëzojë kundërshtarin më të fortë. Koncepti qendror i Hapkido-së është se mendja, trupi dhe shpirti punojnë së bashku për të mposhturkundërshtarin.
Gjëja më e rëndësishme lidhur me Hapkido-në si ``art marcial`` është se ai nuk është thjesht një art superior vetëmbrojtjeje, por se i shton praktikantëve një vetëbesimi dhe i bën njerëzit bujarë në sjelljet e tyre me njerëz të tjerë më të dobët. Ata s`janë njësoj me kundërshtarin, por kodi i tyre i ndalon të përdorin një forcë të panevojshme. Praktikimin i Hapkido-së i jep individit prirjen mentale drejt modestisë dhe bujarisë. Virtytet e modestisë dhe të bujarisë janë të bazuara fort në vetëbesim. Është e natyrshme që një trup i shëndetshëm i bën njerëzit aktivë dhe të fuqishëm.
Hapkido është përfshirë në programe stërvitore të shkollave dhe kolegjeve në të gjithë botën, ajo është bërë gjithashtu një pjesë e domosdoshme e stërvitjes policore dhe ushtarake.
 
Domethënia e HAPKIDO-së
 
HAP → dmth. ”së bashku” dhe nënkupton harmoninë e trupit dhe mendjes.
 
KI → përshkruan energjinë e trupit dhe jetës
 
DO → dmth.”rruga e jetës, rruga e të mësuarit”.
 
Hapkido bazohet në tre parime të rëndësishme themelore:
 
 
 
 
1. Parimi i rrethit,
Të gjitha lëvizjet janë rrethore. Luftëtari i Hapkido-së lëvizë sikurse në brendinë e një “sfere”. Forcat që ndikojnë nga jashtë, në sipërfaqën e “sferës” e ndërrojnë kahjen dhe neutralizohen.
2. Parimi i lumit,
Si lumi, i cili i përshtatet jashtëzakonisht në mënyrë fleksibile panorames së natyrës, por i cili në momentin e grumbullimit krijon një forcë të fuqishme, ashtu edhe Hapkido reagon në mënyrë sensitive në kundërshtarin e tij, me qëllim që në momentin vendimtar “Ki-në” e tij të grumbulluar nëpërmes teknikës e lë të rrjedhë (depërtoj) tek kundërshtari.
3. Parimi i ndikimit,
Nëpërmes lëvizjeve të rrufeshme, gati të padukshme, sulmuesi nxitet të bëj lëvizje të kundërta refleksive, të cilat pastaj shfrytëzohen në një teknikë vijuese. per me shume vizitoni faqen : www.martial-arts.weebly.com ---nga klubi i taekwondose dhe hapkidose PEJA
 
 
 
 
--------------------------------------------------------------------------------