Dallime mes rishikimeve të "Qarku"

141 bytes added ,  12 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
v (per permiresim + joref + shkronja)
{{per permiresim|16 Shkurt 2009}}
{{joref|16 Shkurt 2009}}
{{shkronja|16 Shkurt 2009}}
 
Qarku është një njësi administrative që përbehet nga disa [[rrethe]] me [[tradita]] dhe [[zakone]] të njëjta, dhe që janë kufitare me njëri-tjetrin.
Qarku eshte nje njesi administrative qe perbehet nga disa [[rrethe]] me [[tradita]] dhe [[zakone]] te njejta,dhe qe jane kufitare me njeri-tjetrin.Kompetencat e Qarkut jane me te gjera se ato te Prefektures.Qarku kujdeset per mirembajtjen e rrugeve,urgjencat civile,projektet e donatoreve etj.Kjo ka sjelle qe Prefektura ta humbase rolin e saj te meparshem.[[Shqiperia]] ka aktualisht 12 qarqe qe vijojne nga veriu ne jug:[[Qarku i Shkodres]],[[Qarku i Kukesit]],[[Qarku i Dibres]],[[Qarku i Lezhes]],[[Qarku i Tiranes]],[[Qarku i Durresit]],[[Qarku i Elbasanit]],[[Qarku i Fierit]],[[Qarku i Beratit]],[[Qarku i Korces]],[[Qarku i Gjirokastres]] dhe [[Qarku i Vlores]].Qarku me numrin e popullsise me te madh eshte Qarku i Tiranes me afersisht 1 milion banore,sa 1/3 e popullsise se pergjithshme te vendit.Qarku me verior eshte Qarku i Shkodres,kurse Qarku me jugor eshte Qarku i Vlores.
 
Qarku me vije bregdetare me te gjate eshte Qarku i Vlores,kurse Qarku me vije kufitare me te gjate eshte Qarku i Korces.Qarku me terrenin me malor eshte Qarku i Kukesit ku ndodhen Alpet e Shqiperise,kurse Qarku me fushor eshte Qarku i Durresit.Qarku i Kukesit ka mbajtur edhe emrin Prefektura e Kosoves gjate periudhes se Zogut.Qarku me minoritar eshte Qarku i Vlores ku ndodhet shumica e minoritetit grek.Qarku me i zhvilluar eshte Qarku i Tiranes.
Kompetencat e Qarkut janë më të gjera se ato të Prefekturës. Qarku kujdeset për mirëmbajtjen e rrugëve, urgjencat civile, projektet e donatoreve, etj. Kjo ka sjelle që Prefektura ta humbasë rolin e saj të mëparshëm.
 
[[Shqipëria]] ka aktualisht 12 qarqe që vijojnë nga veriu në jug : [[Qarku i Shkodres]], [[Qarku i Kukesit]], [[Qarku i Dibres]], [[Qarku i Lezhes]], [[Qarku i Tiranes]], [[Qarku i Durresit]], [[Qarku i Elbasanit]], [[Qarku i Fierit]], [[Qarku i Beratit]], [[Qarku i Korces]], [[Qarku i Gjirokastres]] dhe [[Qarku i Vlores]].
 
Qarku me numrin e popullsisë më të madh është Qarku i Tiranës me afërsisht 1 milion banore, sa 1/3 e popullsisë se përgjithshme të vendit. Qarku më verior është Qarku i Shkodrës, kurse Qarku më jugor është Qarku i Vlorës.
 
Qarku me vije bregdetare me te gjategjatë eshteështë Qarku i VloresVlorës, kurse Qarku me vije kufitare me te gjategjatë eshteështë Qarku i KorcesKërces. Qarku me terrenin me malor eshteështë Qarku i Kukesit ku ndodhen Alpet e ShqiperiseShqipërisë, kurse Qarku me fushor eshteështë Qarku i DurresitDurrësit. Qarku i Kukesit ka mbajtur edhe emrin Prefektura e Kosoves[[Kosovë]]s gjate periudhesperiudhës se [[Zogut]]. Qarku me minoritar eshteështë Qarku i VloresVlorës ku ndodhet shumica e minoritetit grek. Qarku me i zhvilluar eshteështë Qarku i TiranesTiranës.
 
[[Kategoria:Qarqe në Shqipëri]]
10.357

edits