Dallime mes rishikimeve të "Stebleva"

32 bytes removed ,  13 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
{{për përmirësim}}
{{shkronja}}
 
'''Stebleva''' është një fshat që bën pjesë në [[Rrethi i Librazhdit|rrethin e Librazhdit]].
 
Stebleva shtrihet ne njenjë lartesilartësi rreth 1200m1200 m mbi nivelin e detit. Ka klime shumeshumë te miremirë me ajerajër te pasterpastër dhe me ujeujë te kulluar, qe del nga burime te shumta natyrore. Pyjet dhe livadhet shumengjyresheshumëngjyrëshe mbulojnembulojnë territorin e SteblevesSteblevës qe kufizohet me shumeshumë fshatra te tjeretjerë brenda dhe jashtejashtë kufirit.
 
Stebleva eshteështë perleperlë e vertetevërtete perpër bukuritebukuritë e rralla natyrore qe ka. Ajo eshteështë shumeshumë e pershtatshmepërshtatshme perpër turizemturizëm, pasi veresverës ka lulezimlulëzim te ploteplotë, ndersandërsa dimrit mbulohet me boreborë, pra eshteështë e pershtatshmepërshtatshme perpër turizmin e bardhe dhe sportin e skive. Shume Shumë steblevas, tashme biznesmen kanekanë ndertuarndërtuar shtepishtëpi ku qendrojneqëndrojnë perpër pushime.
 
==Historiku i shkurtër==
Fshati fillimisht ishte në Orvenike ose Uraniku që përmendet në histori si bazë e luftës për ushtrinë e [[Skënderbeu]]t. Fshati ka qenë shumë i vjetër dhe nuk dihet së kur është krijuar. Fshati ishte në pozicion shumë të mirë, por kishte një burim uji. Gradualisht njerëzit filluan të largohen në një vend tjetër jo shumë larg, por që kishte ujë të bollshëm si për njerëzit ashtu edhe për bagetite.
 
Kur po krijohej ky fshat, një pasanik i qytetit të [[Dibra|Dibrës]], qe sot ndodhet në [[Maqedoni]], kërkoi që ta blejë por nuk arriti. Ai ngaqë nuk e bleu dot më inat është shprehur me fjalët "s`te bleva" dhe prandaj fshati i ri u quajt "Stebleva". Fshati ka pasur tradita të shumta dhe njerëzit kanë pasur virtyte të larta.
 
Steblevasit kanë pasur shumë unitet midis tyre, ndaj kanë arritur të mos lejojnë cenimin e tokave të shumta, që nga sipërfaqja ia kalojnë te gjitha fshatrave të tjera përreth. Steblevasit janë shquar për tregti në çdo kohë. Qe para vitit [[1900]], sic tregonin pleqtë e vjetër.
 
Steblevasit kanë pasur dyqane
*Në [[Elbasan]] : Kormakajt, Gjinajt, Lamajt, Amdiajt, etj.
*Në Kavaje : Murat Lama nga Stebleva ka qenë më i miri për prodhimin e byreqeve dhe ka këngën "O usta Murat" që këndohet edhe sot.
Ne*Në Tirane[[Tiranë]] : Kucukajt, Kurtajt, etj.
Ne*Në Durres[[Durrës]] : Dan Agushi e, Ibrahim Avda, etj.
*Në [[Strugë]] si dhe në Oher, Shkup e ne disa qytete te tjera : më të dëgjuarit janë në Stamboll që janë edhe sot e kËsaj ditë tregtare të mëdhenj.
 
Ne Struge, si dhe ne Oher, Shkup e ne disa qytete te tjera . Me te degjuarit jane ne Stamboll qe jane edhe sot e kesaj dite tregtare te medhenj. Tani ne TiraneTiranë janejanë te degjuardëgjuar shumeshumë tregtare nga Stebleva. Steblevasit janejanë marremarrë e merrenmerrën edhe me ndertimndërtim si dhe janejanë te interesuar perpër dije. Gati cdoçdo familje ka nga nje një ose me shumeshumë pjesetarpjesëtar me arsim te lartelartë. Disa prej tyre janejanë pedagoge ne TiraneTiranë. Fshati ku tradita kulturore e artistike qe janejanë trasheguartrashëguar brez pas brezi.
Natyra, njerëzit e bëjnë Steblevën shumë të dashur për vizitorët.
{{AL-gjeo-cung}}
 
[[Category:Fshatra në Shqipëri]]
[[bg:Стеблево]]
Stebleva shtrihet ne nje lartesi rreth 1200m mbi nivelin e detit. Ka klime shume te mire me ajer te paster dhe me uje te kulluar, qe del nga burime te shumta natyrore. Pyjet dhe livadhet shumengjyreshe mbulojne territorin e Stebleves qe kufizohet me shume fshatra te tjere brenda dhe jashte kufirit.
Stebleva eshte perle e vertete per bukurite e rralla natyrore qe ka. Ajo eshte shume e pershtatshme per turizem, pasi veres ka lulezim te plote, ndersa dimrit mbulohet me bore, pra eshte e pershtatshme per turizmin e bardhe dhe sportin e skive. Shume steblevas, tashme biznesmen kane ndertuar shtepi ku qendrojne per pushime.
Historiku i shkurter.
Fshati fillimisht ishte ne Orvenike ose Uraniku qe permendet ne histori si baze e luftes per ushtrine e Skenderbeut. Fshati ka qene shume i vjeter dhe nuk dihet se kur eshte krijuar. Fshati ishte ne pozicjon shume te mire, por kishte nje burim uji. Gradualisht njerezit filluan te largohen ne nje vend tjeter jo shume larg, por qe kishte uje te bollshem si per njerezit ashtu edhe per bagetite. Kur po krijohej ky fshat , nje pasanik i qytetit te dibres, qe sot ndodhet ne Maqedoni, kerkoi qe ta bleje por nuk arriti. Ai ngaqe nuk e bleu dot me inat eshte shprehur me fjalet << s`te bleva >> dhe prandaj fshati i ri u quajt << Stebleva>>. Fshati ka patur tradita te shumta dhe njerezit kane patur virtyte te larta.
Steblevasit kane patur shume unitet midis tyre, ndaj kane arritur te mos lejojne cenimin e tokave te shumta, qe nga siperfaqja ia kalojne te gjitha fshatrave te tjera perreth. Steblevasit jane shquar per tregeti ne cdo kohe. Qe para vitit 1900, sic tregonin pleqte e vjeter. Steblevasit kane patur dyqane ne Elbasan: Kormakajt, Gjinajt, Lamajt, Amdiajt etj. ne Kavaje: Murat Lama nga Stebleva ka qene me i miri per prodhimin e byreqeve dhe ka kengen: O usta Murat, qe kendohet edhe sot.
Ne Tirane – Kucukajt, Kurtajt etj.
Ne Durres – Dan Agushi e Ibrahim Avda etj.
Ne Struge, si dhe ne Oher, Shkup e ne disa qytete te tjera . Me te degjuarit jane ne Stamboll qe jane edhe sot e kesaj dite tregtare te medhenj. Tani ne Tirane jane te degjuar shume tregtare nga Stebleva. Steblevasit jane marre e merren edhe me ndertim si dhe jane te interesuar per dije. Gati cdo familje ka nga nje ose me shume pjesetar me arsim te larte. Disa prej tyre jane pedagoge ne Tirane. Fshati ku tradita kulturore e artistike qe jane trasheguar brez pas brezi.
Natyra, njerezit e bejne Stebleven shume te dashur per vizitoret.
Iljas Bande
Durres
10.357

edits