Dallime mes rishikimeve të "Llashtica"

251 bytes added ,  12 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
| web=
}}
 
'''Llashtica''' është vendbanim në Komunën e [[Gjilani]]t.
 
==Gjeografia==
Vendbanimi është i vendosur rrëzë [[Malet e Karadakut|Maleve të Karadakut]] përgjatpërgjatë lumit të Llashticës. Vendbanimi është i tipit të dendur dhe formë të zgjatur.
 
==Arsimi ==
Në Fshatin Llashticë gjendet shkolla fillore "Esad Berisha" me një kapacitet prej 300 deri 350 nxënës dhe biblotekabiblioteka e fashatitfshatit "Fan S.Noli".
 
Shkolla shqipe në Llashticë ka filluar punën menjëherë pas përfundimit të luftës së Dytë Botërore, përkatësisht më [[1 dhjetor]] [[1946]], si shkollë katër klasëshe e kombinuar.
Në Fshatin Llashticë gjendet shkolla fillore "Esad Berisha" me një kapacitet prej 300 deri 350 nxënës dhe bibloteka e fashatit "Fan S.Noli".
 
Para kësaj date fëmijët shqiptar (një numër i vogël i tyre) mësonin në mejtepin e fshatit, ku i merrnin elementet e para të mësimit fetar islam. Mësimi laik shqip në këtë fshat startoi në objektet që nuk ishin të destinuara për zhvillimin e mësimit. Kështu dita e parë e mësimit shqip u mbajt në dyqanin e Selmanit që kishte rreth 12 metra katror, pastaj në shtëpinë e Feriz Llashticës dhe në objektin e mejtepit të xhamisë.
Shkolla shqipe në Llashticë ka filluar punën menjëherë pas përfundimit të luftës së Dytë Botërore, përkatësisht më 1 dhjetor 1946, si shkollë katër klasëshe e kombinuar.
 
Para kësaj date fëmijët shqiptar (një numër i vogël i tyre) mësonin në mejtepin e fshatit, ku i merrnin elementet e para të mësimit fetar islam. Mësimi laik shqip në këtë fshat startoi në objektet që nuk ishin të destinuara për zhvillimin e mësimit. Kështu dita e parë e mësimit shqip u mbajt në dyqanin e Selmanit që kishte rreth 12 metra katror, pastaj në shtëpinë e Feriz Llashticës dhe në objektin e mejtepit të xhamisë.
 
Mësuesi i parë i shkollës shqipe ishte Sylejman Osmani, i biri i Ramush Cvircës, i cili në fillim punoi me nxënës të moshave të ndryshme.
 
Pas renovimit të shtëpisë së kulturës më [[1949]] dhe rregullimit të saj për punë aty rreth viteve [[1952]]-55[[1955]] nxënësit vendosen në lokalet e shtëpisë së kulturës, ku një pjesë e saj ekziston edhe sot edhe pse gjatë luftës së vitit [[1999]] armiku gjakatar e dogji, mirëpo falë ndihmës së SHBA-ve , gjegjësisht Organizatës qeveritare Amerikane USAID kjo godinë në vitnvitin [[2000]] u renovuarinovua dhe tani ajo është edhe më e bukur se kurrë më parë. Këtu në objektin e vjetër mësimi zhvillohet deri në vitin [[1979]] dhe në këtë vit d. m. th. në vitin [[1979]]-80[[1980]] bëhet inagurimiinaugurimi Ii objektit të tashëm shkollor.
 
Objekti u ndërtua kryesisht nga vetkontributi i qytetarëve të Llashticës dhe puna vullnetare e tyre.
 
Në fillim shkolla shqipe e Llashticës ishte katërklasëshe, ndërsa më vonë, apo më saktë më 1 shtator [[1967]] është hapur edhe klasa e pestë, kështu që në fillim të viteve të 70-ta janë hapur edhe dy klasë tjera, përkatësisht klasa e gjashtë dhe klasa e shtatë. Me rritjen e numrit të nxënësve rriteshin edhe paralelet, kështu që shtohej edhe nevoja për zgjerimin e lokalit të shkollës. Prandaj në vitin [[1976]] Emin Shabani, Asllan Ibishi, Musa Qerimi, morrënmorën iniciativën për të punuar dhe udhëhequr punën në zgjerimin e lokalit shkollor. Kështu sëbashku me qytetarët e tjerë të fshatit ia arritën qëllimit që e kishin. Pra që fëmijët e tyre të kenë hapsirëhapësirëmjaftushmemjaftueshme për mësim. Kjo punë e mundimshme u arrit të finalizohet deri në vitin [[1980]] sepse pushteti i atëhershëm nuk e ndihmonte këtë? fshat, mirëpo tani është krejt ndryshe.
 
Ndërsa shkolla e sotme "Esat Berisha" llogaritet të jetë shkollë e plotë fillore që nga viti [[1977/78]]-[[1978]], sepse atëherë ishte ajo gjenerata e parë që e kreu tetëvjeçaren në Llashticë, atëbotë shkolla fillore e Llashticës ishte paralele e ndarë fizike e shkollës fillore të Zhegrës. Shkolla e jonë ishte nga dy herë paralele e ndarë fizike e Zhegrës dhe Pisjanit, ndërsa për herë të fundit ishte e kësaj të fundit deri në vitin [[1991]].
 
Pavarësimi i shkollës sikundër edhe i Kosovës ishte ëndërr e kahmotshne e Llashticasve, e kjo u arrit më [[15.5. maj]] [[1992]], ku Ministria e Arsimit e [[Kosova|Republikës së Kosovës]] e shpallë shkollën fillore të Llashticës shkolle të Pavarur.
===Sh.F. Esat Berisha ===
Po në këtë vit mirret vendim që kjo shkollë të pakëzohetpagëzohet me emrin "Esat Berisha" dhe me këtë rast edhe z. Asllan Ibishi mësues i vjetër i kësaj shkolle, përdryshe arsimtar i mësimit klasor zgjdhet ushtrues i detyrës së drejtorit.
 
Në konkursin e parë të Ministrisë së Arsimit të datë së 20.08.[[1995]], z Isa Qerimi zgjdhet drejtor i shkllës më mandat katër vjeçar.
 
Ishin këto vitet më të lumtura për të gjithë ne, por edhe më tragjiket sepse arsimi shqip po përjetonte aktet më çnjerzore nga SSHS e policia serbe ndiqeshin punëtorët arsimor, konfiskohen materisli shkollor, punohej pa paga, pa tekste e mjete mësimore, por megjihtatemegjithatë u arrit të mbahet kjo hallkë e rëndësishme e ndër të vetmet e shtetësisë së Kosovës.
 
[[30.11. nëntor]] [[1999]], për drejtor te shkollës emrohet z. Nehat Shabani professor i gjuhës frenge, i cili pranim? dorzimindorëzimin e bëri publikisht në prani të arsimtarëve.
Në konkursin e parë të Ministrisë së Arsimit të datë së 20.08.1995, z Isa Qerimi zgjdhet drejtor i shkllës më mandat katër vjeçar.
 
Menjëherë pas luftës filluan interesimet për rregullimin e ambientit shkollor dhe faza e parë ishte investimi në inventarin e shkollëspra në banka dhe karrika, drrasa të zeza si dhe gjësende të tjera të nevojshme për shkollenshkollën. Mirëpo edhe tani drejtoria e shkollës ka bërë projekte për lyerjen në pjesën e jashtemejashtme të shkollës si dhe disa ndryshime në ambientin e shkollës,për të cilat presim që në të ardhmen e afërt të realizohen.
Ishin këto vitet më të lumtura për të gjithë ne, por edhe më tragjiket sepse arsimi shqip po përjetonte aktet më çnjerzore nga SSHS e policia serbe ndiqeshin punëtorët arsimor, konfiskohen materisli shkollor, punohej pa paga, pa tekste e mjete mësimore, por megjihtate u arrit të mbahet kjo hallkë e rëndësishme e ndër të vetmet e shtetësisë së Kosovës.
 
Me këtë program të punës edukimi dhe arsimimi i gjeneratave mbështetet në rregulloret e më hershme të freskuara nga udhëzimet e DA-it, ndër të cilat më të rëndësishmet janë :
Më 30.11.1999, për drejtor te shkollës emrohet z. Nehat Shabani professor i gjuhës frenge, i cili pranim? dorzimin e bëri publikisht në prani të arsimtarëve.
 
* shtimi i përgjegjësisë së punëtorëve dhe nxënësve dhe respektimi i orarit të punës,
Menjëherë pas luftës filluan interesimet për rregullimin e ambientit shkollor dhe faza e parë ishte investimi në inventarin e shkollëspra në banka dhe karrika, drrasa të zeza si dhe gjësende të tjera të nevojshme për shkollen. Mirëpo edhe tani drejtoria e shkollës ka bërë projekte për lyerjen në pjesën e jashteme të shkollës si dhe disa ndryshime në ambientin e shkollës,për të cilat presim që në të ardhmen e afërt të realizohen.
* edukimi dhe arsimimi i përgjithshëm i nxënësve,
* shtimi i kualitetit të punës edukativi-arsimore,
* shtimim i përgjegjësisë ndaj procesit të përgaditjes dhe planifikimit të punës edukativo-arsimore,
* shtimi i efikasitetit të mësimit të rregullt e përgaditor,
* puna rreth orientimit professional të nxënësve,
* mirësjellja dhe realizimi i proceseve të novacioneve të ndryshme në procesin edukativo- arsimor etj. ,
* etj.
 
Nga lufta e fundit e vitit [[1999]] shkolla e jonë e humbi njërin ndër arsimtarët më të zellshëm të kësaj shkolle arsimtarin Selami Rifat Shabani dhe nxënësin Lulzim Feti Musliu.
Me këtë program të punës edukimi dhe arsimimi i gjeneratave mbështetet në rregulloret e më hershme të freskuara nga udhëzimet e DA-it, ndër të cilat më të rëndësishmet janë:
 
Arsimtarin selami Shabani e vrau dora më mizore e okupatorit barbarë serb në pranverë më [[30.04. prill]] [[1999]], Aiai ishte ndër mësuesit më të dashur të kësaj shkolle, i cili punoi plot dy dekada për shkollën shqipe. Në edukimin dhe arsimimin e brezave të rinj, kështuqë shëmbylltyra e Tij, puna e vepra e Tij do të mbetet gjithëmonëgjithmonë në kujtesë në zemrat tona, nga brezat e gjeneratat e reja. Ai së bashku me viktimat tjera të fshatit dhe të mbarë Kosovës do të mbeten Martir dhe Dëshmor i Kombit Shqiptar të Kosovës, që dhanë jetën për LIRINëLirinë e Kosovës, për një Kosovë demokratike dhe të PAVARURPavarur.
shtimi i përgjegjësisë së punëtorëve dhe nxënësve dhe respektimi i orarit të punës,
edukimi dhe arsimimi i përgjithshëm i nxënësve,
shtimi i kualitetit të punës edukativi-arsimore,
shtimim i përgjegjësisë ndaj procesit të përgaditjes dhe planifikimit të punës edukativo-arsimore,
shtimi i efikasitetit të mësimit të rregullt e përgaditor,
puna rreth orientimit professional të nxënësve,
mirësjellja dhe realizimi i proceseve të novacioneve të ndryshme në procesin edukativo- arsimor etj.
Nga lufta e fundit e vitit 1999 shkolla e jonë e humbi njërin ndër arsimtarët më të zellshëm të kësaj shkolle arsimtarin Selami Rifat Shabani dhe nxënësin Lulzim Feti Musliu.
 
Sot përkatësisht tani të gjithë nxënësit, arsimtarët, prindërit janë të lumtur që mundi i mëhershëm i tyre sot u kurorëzua me renovimin e kësaj shkolle, gjegjësisht të kësaj vatre të diturisë. Prandaj në emër të të gjithë të pranishmëve dhe në emër të shkollës ne e falemnderojmë nga zemra organizatën CDF që bëri një punë kaq të madhe për ne. Këtu nuk duhet harruar edhe organet komunale dhe komunitetin që e ndihmuan këtë projekt për tu realizuar.
Arsimtarin selami Shabani e vrau dora më mizore e okupatorit barbarë serb në pranverë më 30.04.1999, Ai ishte ndër mësuesit më të dashur të kësaj shkolle, i cili punoi plot dy dekada për shkollën shqipe. Në edukimin dhe arsimimin e brezave të rinj,kështuqë shëmbylltyra e Tij, puna e vepra e Tij do të mbetet gjithëmonë në kujtesë në zemrat tona, nga brezat e gjeneratat e reja. Ai së bashku me viktimat tjera të fshatit dhe të mbarë Kosovës do të mbeten Martir dhe Dëshmor i Kombit Shqiptar të Kosovës, që dhanë jetën për LIRINë e Kosovës, për një Kosovë demokratike dhe të PAVARUR.
 
Kësaj godine të diturisë tani i mungon edhe nxemja qendrore, pasurimi i kabineteve të ndryshme, si dhe paisja e sallës së edukatës fizike me mjete dhe rekuizita sportive, por shpresojmë se pushteti i ynë, qeveria, ministria e arsimit, si dhe donatorët e ndryshëm do të na ndihmojnë në realizimin e këtyre qëllimeve, gjegjësisht projektev.
Sot përkatësisht tani të gjithë nxënësit, arsimtarët, prindërit janë të lumtur që mundi i mëhershëm i tyre sot u kurorëzua me renovimin e kësaj shkolle, gjegjësisht të kësaj vatre të diturisë. Prandaj në emër të të gjithë të pranishmëve dhe në emër të shkollës ne e falemnderojmë nga zemra organizatën CDF që bëri një punë kaq të madhe për ne. Këtu nuk duhet harruar edhe organet komunale dhe komunitetin që e ndihmuan këtë projekt për tu realizuar.
 
[[Kategoria:Fshatra në komunën e Gjilanit]]
Kësaj godine të diturisë tani i mungon edhe nxemja qendrore, pasurimi i kabineteve të ndryshme, si dhe paisja e sallës së edukatës fizike me mjete dhe rekuizita sportive, por shpresojmë se pushteti i ynë, qeveria, ministria e arsimit, si dhe donatorët e ndryshëm do të na ndihmojnë në realizimin e këtyre qëllimeve, gjegjësisht projektev
[[Kategoria:Fshatra në Kosovë]]
10.357

edits