Dallime mes rishikimeve të "Dobroshti"

29 bytes added ,  12 vjet më parë
(commons category)
 
== Kultura ==
Në fshatin Dobrosht dominojnë dy grupe fetare : shqiptarë muslimanmysliman sunitë (97 %) dhe maqedonas krishterkrishtere ortodoks (3 %) që përcaktojnë dhe jetën kulturore të popullit të këtij shati.
 
Në fshat ka disa vite që funksionon teatri për fëmijë "PINOKIO". Duhet theksuar se është një senzacionsensacion, që në fshatrat e Pollogut të gjendet një veprimtari e tillë si e teatrit "PINOKO". Trupa teatrale e teatrit "PINOKIO", përbëhet nga aktorë amatorë, por kryesorja është që nga ata zhvillohet një art, që në rrethinën tonë të pakonkurencë ka vlerë të madhe për dashamirët e artit që janë të paktë në numër. Teatri amator për fëmijë u formua në fillim të vitit [[1998]] dhe deri tani ka arritur të shfaq një mori pjesësh teatrale për fëmijë.<ref name=tetova.de/>
 
===Arsimi===
[[Figura:FshatiDobrosht.JPG|thumb|300px|Pamje nga fshati Dobrosht, 2005.]]
Në shkollën fillore qendrore "Faik Konica" të Dobroshtit, mësojnë 480 nxënës në dy ndërrime me 19 paralele, ku drejtor i shkollës është Ramadan Azemi. Kjo shkollë për herë të parë u ndërtua në vitin [[1926]] ku mësimi është ndjekur në gjuhën sërbo-kroate. Është rindërtuar në vitin 2000 prej Shoqatës italiane "ICRM" në shumë prej 25 mijë euro, ku me 20 % të mjeteve financiare ka marë pjesë edhe shkolla. Më 13.11.2002 në Lagjen e Poshtme, solemnisht u inaguruainaugurua objekti i ri i shkollës lu do të mësojnë 117 nxënës në 5 paralele ; një fsohnjore, tri fillore dhe një të klasë e përzier në gjuhën maqedonase. Në praninë e shumë mysafirëve dhe zirtarëvesirtarëve eminent nga vendi dhe jashtë, solemnitetin e shpalli të hapur Ramadan Azemi- drejtor i shkollës fillore "Faik Konica". Në këtë solemnitet përshëndetën me fjalë rasti shumë personalitete të shquara si përfaqësues nga shoqatat e ndryshme donatore për ndërtimin e këtij objekti. Shkollën e re e lëshuan në përdorim Lorens Batler-ambasador i Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Maqedoni dhe Ramadan Azemi drejtor i shkollës. Objektin e ri e kanë financuar Ministria e Arsimit të Republikës së Maqedonisë dhe donatorët USAID, IOM, CRS, UNCHR e të tjerë, të cilëve për kontributin e dhënë iu ndanë mirënjohje publike. Kjo godinë e re paraqet gëzim të madhpër vogëlushët e Lagjës së Poshtme të Dobroshtit, sepse mësimet do t'i vijojnë afër shtëpive të tyre. Gjithashtu me nder të veçantë i kujtojnë mësimdhënësit e parë si : Muhamet dhe Istref Mahmuti, Nexhat Pustina, Adile Pustina, Selajdin Qazimi, Enver Shala, Enver Murati, nga Dobroshti: Zelfi Aliti, Jakup Aliti, Menaf Elmazi, Kurtish Aliti, Jumni Elmazi, Selim A. Selimi, Setki Azemi e të tjerë.<ref name=tetova.de/>
 
===Sporti===
Me ndihmën e IOM-it para disa viteve është ndërtuar edhe fusha sportive në qendër të fshatit. Vite me rradhë në Dobrosht ka funksionuar vetëm një klub fudbolli i njohur si "Slloga", klub në të cilin të drejtë eksluziveekskluzive për udhëheqje kanë pasur maqedonasit dhe ndonjë shqiptar. Ky ishte qëllimi kryesorë që shumë aktivistë dhe dashamirë të sportit gjatë vitit 1998 të riorganizohen dhe klubit në fjalë t'ia ndërojnë emrin nga KF "Slloga" në KF "Dobrosht 98", ku shumica dërmuese e udhëheqësisë ishin shqiptarë. Ambiciet e klubit ishin të mëdha, por kuvendi i 25 dhjetorit-1998 në LF të Tetovës ishte i kobshëm për shumë klube shqiptare dhe prej atëherë ky klub ka ngrirë aktivitetet e veta. Në sezonin e ardhshëm klubi përsëri do të riaktivizohet. KF "Dobroshti 98" ka kushte optimale për garim të suksesshëm, kur dihet se disponon me terren të fudbollit.<ref name=tetova.de/>
 
Dobrosht er kun Fra Tingbjerg De styrer hele Makedonien Og Har en meget stor mafia-bande
10.357

edits