Ndryshimi mes inspektimeve të "Lëkura"

6 bytes added ,  11 vjet më parë
- Per rendesin e lekures na spjegon rasti se humbja e sip te medha psh: te djeg'jet e rrezikojn jeten.
- Roli mbrojtes i lekures eshte i kushtezuar nga elasticiteti i lekures, sasia e ujit dhe fleksibiliteti.
- pH e lekures nuk e favorizon zhvillimin e bakterieve dhe myshqeve por ndikon si faktor vetsterilizues, mesi alkalin ndihmon zhvillimin e bakterjevebaktereve dhe ne kete lekure vjen lehtlehtë deri te infeksionet bakteriale dhe nikotike psh: regjioni aksilare, perigjental.
- Permes lekures ka mundesi te resorbohen sasi te vogla te sub si merkuri, jodi, yndyrna vitaminoze dhe hormonale, ne kete bazohet dermatoterapia lokale dhe aplikimi i preparatevpreparateve kozmetike per mirmbajtjen dhe mbrojtjen e lekures.
- Lekura ka funksion termorregullues qe e arrin me ngushtimin dhe zgjerimin e eneve te gjakut te dermes, djersitjes dhe respiracionit.
- Lekura eshte depo e ujit ku gjenden 18-40% e sasis se gjithmbarshme te ujit ne org.
- Ne lekure jane te vendosur receptoret per dhembje per prekjem, per shtypje dhe per temp.
- Faktoret qe ndikojnë ne lekure jane:
- Lageshtia relative kur bie nen 60% rritet evaporini(humbja e ujit ne lekurlekurë) qe eshte karakteristik per kohen e ftoht dhe te thate sepse lekura ne keto raste keqsohet mjaft.
- Eskpozimi ne diell ka efekte ne tharjen e lekures- shtohet evaporini pastaj era, larja e tepruar dhe kontakti me detergjente i largon lipidet dhe e rrit humbjen e lageshtis.
- Barerat dhe perdorimi jo adekuat i preparatevpreparateve kzmetikekozmetike.
- Mjedis acidik 1-6, bazik 7-14, neutral 7.
- Rrezet ultraviolete ndahen :
Anonymous user