Ndryshimi mes inspektimeve të "Lëkura"

59 bytes added ,  11 vjet më parë
 
== Funksioni i lëkurës ==
- Roli mbrojtesmbrojtës i lekures ndaj te gjithe faktorve te jashtem dhe brendshem quhet dermatofilaksia.
- PerPër rendesinrendesinë e lekureslëkurës na spjegonshpjegon rasti se humbja e sipsipërfaqeve te medhamëdha psh: te djeg'jet e rrezikojnrrezikojnë jetenjetën.
- Roli mbrojtes i lekures eshte i kushtezuar nga elasticiteti i lekures, sasia e ujit dhe fleksibiliteti.
- pH e lekures nuk e favorizon zhvillimin e bakterieve dhe myshqeve por ndikon si faktor vetsterilizues, mesi alkalin ndihmon zhvillimin e baktereve dhe ne kete lekure vjen lehtë deri te infeksionet bakteriale dhe nikotike psh: regjioni aksilare, perigjental.
- PermesPërmes lekureslëkurës ka mundesi te resorbohen sasi te vogla te sub si merkuri, jodi, yndyrna vitaminoze dhe hormonale, ne kete bazohet dermatoterapia lokale dhe aplikimi i preparateve kozmetike per mirmbajtjen dhe mbrojtjen e lekures.
- LekuraLëkura ka funksion termorregullues qe e arrin me ngushtimin dhe zgjerimin e eneveenëve te gjakut te dermesdermës, djersitjes dhe respiracionit.
- Lekura eshteështë depo e ujit ku gjenden 18-40% e sasissasisë se gjithmbarshme te ujit ne orgorganizëm.
- Elasticiteti i lekureslekurës varevaret nga sasia e ujit.
- Preparatet kozmetike duheduhet te pengojnpengojnë avullimin e ujit dhe te ruajn lageshtin e lekures.
- Ne lekure behet sinteza e vitamines D qe ka rendesi ne realizimin e eshtrave.
- Ne lekure kryhet edhe procesi i frymarrjes por nuk ka rendesi vitale.
- Ne lekure jane te vendosur receptoret per dhembje per prekjem, per shtypje dhe per temp.
- Faktoret qe ndikojnë ne lekure jane:
- LageshtiaLagështia relative kur bie nen 60% rritet evaporini(humbja e ujit ne lekurë) qe eshte karakteristik per kohen e ftoht dhe te thate sepse lekura ne keto raste keqsohet mjaft.
- Eskpozimi ne diell ka efekte ne tharjen e lekureslëkurës- shtohet evaporini pastaj era, larja e tepruar dhe kontakti me detergjentedetergjentë i largon lipidet dhe e rrit humbjen e lageshtislageshtisë.
- Barerat dhe perdorimi jo adekuat i preparateve kozmetike.
- Mjedis acidik 1-6, bazik 7-14, neutral 7.
- Rrezet ultraviolete ndahen :
1. Rrezet Uv-A - plakje e lekureslëkurës
2. Rrezet Uv-B - shkaktnshkaktojnë djeg'je
3. Rrezet Uv-C.
 
Anonymous user