Dallime mes rishikimeve të "Fizika eksperimentale"

v
roboti ndryshoj: ko:실험물리학; cosmetic changes
v (Çekiq dhe disa korigjime kuptimore // konceptualizimin /simbiotike/pohimi i fundit nuk është i kjartë)
v (roboti ndryshoj: ko:실험물리학; cosmetic changes)
Fizika eksperimentale rigrupon të gjitha disiplinat në lëmin e fizikës, të cilat merren me grumbullimin e të dhënave eksperimentale, dhe me konceptualizimin e detajuar (pas [[Eksperimente mendore|eksperimenteve imagjinare]]) si dhe implementimin e tyre në [[Eksperimenti|eksperimente]] në laborator. Ajo shpesh ngatërrohet me [[Fizika teorike|fizikën teorike]], e cila merret më shume me parashikimin dhe shpjegimin e fenomeneve fizike në natyrë se sa me njohuritë mbi mbledhjen e informacionit rreth këtyre dukurive.
 
Edhe pse fizika teorike dhe eksperimentale merren me aspekte të ndryshme të natyrës se fenomeneve fizike, së bashku ato ndajnë qëllimin për kuptimin e fenomenit kështu që ekziston një lidhje simbiotike e drejtpërdrejte mes tyre. E para jep të dhënat mbi universin, të dhëna të cilat duhet të analizohen ashtu që të kuptohen, kurse e dyta jep një shpjegim për informacionin e mbledhur, ky shpjegim zakonisht bazohet mbi një [[Teoria|teori]], e cila për me tepër në qoftë se është e saktë, tregon se si mund të mbledhim informacion përreth fenomenit në një mënyrë me efikase si dhe jep instruksione për ndërtimin e një eksperimenti me qëllim që teoria të konfirmohet. Fizika teorike gjithashtu tregon perspektiva të ndryshme përreth llojeve të informacionit që duhen kuptuar më mire universin si dhe llojet e eksperimenteve për konfirmimin e teorisë.
 
 
== Historia ==
 
== Eksperimentet e tanishme ==
 
[[ImageSkeda:Construction of LHC at CERN.jpg|right|thumb|Nje pjese e [[Përplasësi i Madh i Hadroneve| LHC]] tek [[CERN]], nje sipermarrje gjigande eksperimentale]]
 
== Metoda ==
{{main|Eksperimenti}}
 
== Eksperimente të famshme ==
 
== Referenca ==
<references/>
 
== See also ==
* [[Fizika]]
* [[Inxhinieria]]
* [[Shkencat eksperimentale]]
 
[[CategoryKategoria:Fizikë eksperimentale]]
[[CategoryKategoria:Fizikë]]
 
[[ar:فيزياء تجريبية]]
[[it:Fisica sperimentale]]
[[ja:実験物理学]]
[[ko:실험 물리학실험물리학]]
[[nl:Experimentele natuurkunde]]
[[pl:Fizyka doświadczalna]]