Ndryshimi mes inspektimeve të "Qepa"

1.637 bytes added ,  10 vjet më parë
Në disa varieteteve, ndodh që zhvillon bulbin në vend të luleve.
 
== Historia ==
 
Duket se bulbat e qepëve dhe bimët e tjera të familjes kanë qenë përdorur si ushqim në antikitet. Vendbanimet Epoka e bronzit Kananejve, fiku dhe së bashku me gurë data që daton në 5000 pes janë gjetur eshtrat e qepëve, por është e qartë nëse ata ishin rritur në të vërtetë në atë kohë. Dëshmi letrare dhe arkeologjike sugjeron se kultivim mund të ketë filluar rreth dy mijë vjet më vonë, në Egjipt, me hudhër dhe pras. Duket se onions dhe radishes ishin pjesë e dietë të punëtorëve që ndërtuar piramidat.
 
Qepë është shumuar, ai transporton dhe dyqanet e lehtë. Egjiptianët e lashtë e bëri atë një objekt adhurimi, duke kombinuar forma e tij sferike dhe unaza e tij koncentrik në jetën e përjetshme. Përdorimi i qepëve në varrime është demonstruar nga mbetjet e bulbs gjenden në bazat e Ramesses II. Egjiptasit besonin se mbush me aromë të fortë të qepëve të dorëzoj frymën e vdekur.
 
Në Greqinë e lashtë, atletët ngrënë sasi të mëdha të qepë sepse besohej se ata ndriçohet gjakut. Gladiators romak rubbed trupin e tij me qepë të konfirmohen muskuj. Në onions Mesjetës ishte i rëndësishëm si ushqim, kështu që ata u përdorën për të paguar qiratë dhe si dhurata. Mjekët përshkruajnë onions për lehtësimin dhimbje koke, për të trajtuar snakebites dhe humbjen e flokëve. Qepë u prezantua ne Amerike nga Christopher Columbus mbi udhetimin e tij të 1493 në Haiti. Në shekullin e gjashtëmbëdhjetë, onions janë përshkruar edhe si një trajtim të infertilitetit, jo vetëm tek gratë, por edhe në kafshët shtëpiake.
 
== Marramendes ==
Anonymous user