Ndryshimi mes inspektimeve të "Shqipëria në vitet 1912-1939"

Në vitet [[1925]]-[[1928]] Zogu ishte edhe Kryeministër edhe President duke u bërë i pari President në historinë e vendit. Gjatë kësaj periudhe Zogu i dha Shën Naumin Jugosllavisë, por ai u largua nga ndikimi jugosllav dhe u përqendrua në marrëdhënie më të mira me vendet e Evropës Perëndimore dhe [[ShBA]]. Megjithatë i vetmi vend që iu përgjigj thirrjes së tij ishte [[Italia]] që ndodhej nën regjimin fashist. Zogu nënshkroi disa traktate dhe marrëveshje me Italinë me karakter politik, ekonomik dhe ushtarak.
 
== MbreteriaMbretëria Shqiptare. Fundi i epokesepokës 1912-1939 ==
Në vitin [[1928]] [[Ahmet Zogu]] u shpall nga [[parlamenti]] [[Zog I]], [[Mbret i Shqiptareve]], [[SkenderbeuSkënderbeu III]]. Ai ndryshoi mbiemrin nga Zogolli në Zogu. Nëna e tij Sadije Toptani u shpall Nëna MbreteresheMbretëreshe, kurse familjaret e tjeretjerë morenmorën titujt PrincerPrincër dhe Princesha. MbreteriaMbretëria u shpall mbreterimbretëri kushtetuese, parlamentare dhe e trashegueshmetrashëgueshme. Në ketekëtë mënyre u formua e para familje mbreterorembretërore shqiptare.
 
Parlamenti i dha atij shumë cifligjeçifligje dhe para por ai i ktheu serish pjesenpjesën më të madhe. NderkoheNdërkohë gjategjatë kesajkësaj periudheperiudhë u forcuan marredhenietmarrëdhëniet me Italinë, e cila po behej gjithnjë e më e fuqishme në [[Shqipëri]]. Për një moment marredhenietmarrëdhëniet mes dy vendeve u tensionuan sa gati arritenarritënnderhyrjendërhyrje ushtarake. VetemVetëm nderhyrjandërhyrja e AngliseAnglisë e shpetoishpëtoi Shqipërinë nga një pushtim. NderkoheNdërkohë pas përmiresimitpërmirësimitmarredhenievemarrëdhënieve Ahmet Zogu filloi të mendoje për një trashegimtartrashëgimtar. Ai ishte i fejuar me vajzenvajzën e Shefqet Verlacit por e prishi fejesenfejesën. Kjo beribëri që Verlaci të behejbëhej një armik i Zogut. Duke qenë se ishte nën shenjestershënjestër të vazhdueshme Zogu i rralloi daljet në publik. Me [[26 Prill]] [[1938]] Ahmet Zogu u martua me [[PrinceshenPrinceshën Geraldinë]] e cila u be MbretereshaMbretëresha e Shqiptareve. Nje vit më vonë ciftitçiftit mbreterormbretëror iu lindi djali [[Leka Zogu]] i cili ishte trashgimtaritrashëgimtari i fronit. Tre diteditë më vonë më [[7 prill]] [[1939]] Shqipëria u pushtua nga [[Italia Fashiste]] dhe Zogu së bashku me familjen e tij u larguan nga vendi.
 
== Përmbledhje ==
10.357

edits