Dallime mes rishikimeve të "Komuna e Besianës"

ska përmbledhje të redaktimeve
{{per permiresim|22 Shkurt 2009}}
{{joref|22 Shkurt 2009}}
{{shkronja|22 Shkurt 2009}}
{{Bashkoji|Besiana}}
 
|shënim = * Përafërsisht
}}
 
'''Komuna e Podujevës''' është njësi administartiveadministrative në pjesën veri-lindore të Kosovës. Podujeva shtrihet ne fushgropenfushëgropën e [[Llapi]]t, pjesët kodrinore-malore të malit të [[Albaniku]]t në perëndim dhe maleve lindore kosovare në lindje. Komuna e Podujevës i takon si njësi administartiveadministrative [[Rajoni i Prishtinës|Rajonit të Prishtinës]]
 
== Pak histori ==
Isuf Fejze Ujupi nga Sekiraca e PodujevesPodujevës, i humbur nga shkurti viti 1946, baba i gjashtgjashtë femijevefëmijëve, i akuzuar si "kullak" dhe perpër ketekëtë epitet i internuar ne Bor te SerrbiseSerbisë, perpër te cilin as sot e ksajkësaj dite familja e saj nuk din as perpër eshtrat e tije. Pas luftesluftës se dyte botrorebotërore Isufi me kater kusherikushëri dhe mikun e tije Ali Feta, pushteti i atehershematëhershëm komunist i akuzojneakuzojnë perpër mosbindje ndaj pushtetit dhe si mase denimidënimi te pestit i dergojnedërgojnë ne SerrbiSerbi perpër pune te dhunshme. Ne baze te dhenavedhënave jo zyrtare ketakëta burra janejanë pushkatuar pas njenjë viti ne minierat e Borit.Per Për shkak te kesajekësaj historie edhe familjaret e tjeretjerë te ketyrekëtyre burrave kane psuarpësuar ne vazhdimsivazhdimësi torturat e pushtetit, duke i burgose, plaqkiturplaçkitur dhe duke iu pamundesuarpamundësuar djemve dhe nipave te tyre shkollim dhe punesimpunësim.
 
== Gjeografia ==
== Demografia ==
 
== Kultura ==
 
== Politika ==
MenjiherMenjëherë pas themelimit te PUKSH "Unikomb", edhe ne Podujeve u themelua dega e kesajekësaj partie. Grupi i perberpërbërë nga Bajrush Behrami, Agron Rrahmani Hakif Mehmeti, Bashkim Jashari Salih Salihu, Jusuf Ejupi dhe shume atdhetare te tjeretjerë.Keshtu Kështu me 21 mars te vitit 1991 filoj aktivitetin e saj dhe shume shpejt kjo parti u rrit dhe u shtri ne gjithegjithë teritorinterritorin e Llapit. Unikombi ne Podujeve zhvilloj aktivitetin e vet deri ne vitin 1997, ku pas gjenocidit te ushtruar ne Prekaz te DrenicesDrenicës, kjo parti e pushoj aktivitetin e saje ne rrafshin politik perpër t`u inkuadruar ne radhetradhët e UshtriseUshtrisë ClirimtareÇlirimtare te KosovesKosovës ne ZonenZonën e Llapit. Pas lufte eshteështë riaktivizue dhe kjo parti ka dhenedhëne kontributin e vet ne jetenjetën politike te komuneskomunës se PodujevesPodujevës.
 
==Të tjera==
 
== Të tjera ==
* Telekomunikacioni
* Transporti
* Pushime
 
=== Klima: ===
Vrojtimet hidrometeorologjike ne Llap kryesisht janejanë te periudhesperiudhës te viteve 1960. Elementet e vrojtuara nuk kane seri te plote dhe vetemvetëm perpër stacionin meteorologjik te PodujevesPodujevës ka te dhenadhëna me te plota. Rrjeti i stacioneve shimatese kane njenjë shperndarjeshpërndarje me te mire, por mungojnemungojnë te dhenadhëna perpër zonat malore.Fushegropa Fushëgropa e Llapit perpër shkak te pozitespozitës se vet gjeografike, lartesitelartësitë mbidetare , reliefit dhe paradispozitave perpër kohet e rrymimeverrëmimeve te ajrit cilesohetcilësohet me disa veqoriveçori karakteristike lokale. Analiza e elementeve klimatik, sidomos regjimeve termike dhe te reshjeve, tregojnetregojnë ne rritjen e shkalles kontalitetit klimatik te kete trvetrevë.
 
=== Reshjet: ===
FushegropaFushëgropa e Llapit gjendet ne kufi klimatik te regjimeve pluviometrike kontinentale dhe atijeatje maritime. Edhe pse sasia me e madhe e reshjeve bie ne periudhenperiudhën e vegjetacionit (IV-IX)ajo nuk eshteështë dominante (Podujeve 54 %). Edhe pse gjate vitit paraqiten dy maksimale mujore (nentornëntor dhe maj), shperndarjashpërndarja e reshjeve neper muaj gjatgjatë vitit nuk tregon ndryshime te mdhamëdha kure eshteështë fjala perpër vlerat mesatare mujore shumevjeqareshumëvjeçare.Mirepo Mirëpo, lekundjetlëkundjet e sasisesasisë se reshjeve prej vitit ne vit janejanë mjaft te dalluar. Ne pjestpjesët e ultaulëta te fushegropesfushëgropën se Llapit bie me pak reshje (Podujeve 680ml680 ml) se sa ne pjest periferike kodrinore malore (Pollate 756 ml)
 
== Shiko dhe këtë ==
 
== Referenca ==
{{ref}}
Monografia e Llapit, grup autorash.
 
== Lidhje të jashtme ==
*
 
<!-- Kategorizim dhe interwiki -->
 
[[CategoryKategori:Podujevë|*]]
[[CategoryKategori:Komuna në Kosovë|Podujevë]]
10.357

edits