Dallime mes rishikimeve të "Komuna e Besianës"

ska përmbledhje të redaktimeve
}}
 
'''Komuna e Podujevës''' është njësi administrative në pjesën veri-lindore të Kosovës. Podujeva shtrihet ne fushëgropën e [[Llapi]]t, pjesët kodrinore-malore të malit të [[Albaniku]]t në perëndim dhe maleve lindore kosovare në lindje. Komuna e Podujevës i takon si njësi administrative [[Rajoni i Prishtinës|Rajonit të Prishtinës]]
 
== Pak histori ==
Isuf Fejze Ujupi nga Sekiraca e Podujevës, i humbur nga shkurti viti 1946, baba i gjashtë fëmijëve, i akuzuar si "kullakkulak" dhe për këtë epitet i internuar ne Bor te Serbisë, për te cilin as sot e kësaj diteditë familja e saj nuk din as për eshtrat e tije. Pas luftës se dyte botërore Isufi me katerkatër kushëri dhe mikun e tijetij Ali Feta, pushteti i atëhershëm komunist i akuzojnë për mosbindje ndaj pushtetit dhe si mase dënimi te pestit i dërgojnë ne Serbi për pune te dhunshme. Ne bazebazë te dhënave jo zyrtare këta burra janë pushkatuar pas një viti ne minierat e Borit. Për shkak te kësaj historie edhe familjaret e tjerë te këtyre burrave kanekanë pësuar ne vazhdimësi torturat e pushtetit, duke i burgose, plaçkitur dhe duke iu pamundësuar djemve dhe nipave te tyre shkollim dhe punësim.
 
== Gjeografia ==
 
== Politika ==
Menjëherë pas themelimit te PUKSH "Unikomb", edhe ne Podujeve u themelua dega e kësaj partie. Grupi i përbërë nga Bajrush Behrami, Agron Rrahmani Hakif Mehmeti, Bashkim Jashari Salih Salihu, Jusuf Ejupi dhe shumeshumë atdhetare te tjerë. Kështu me 21 mars te vitit 1991 filojfilloj aktivitetin e saj dhe shumeshumë shpejt kjo parti u rrit dhe u shtri ne gjithë territorin e Llapit. Unikombi ne Podujeve zhvilloj aktivitetin e vet deri ne vitin 1997, ku pas gjenocidit te ushtruar ne Prekaz te Drenicës, kjo parti e pushoj aktivitetin e saje ne rrafshin politik për t`u inkuadruar ne radhët e Ushtrisë Çlirimtare te Kosovës ne Zonën e Llapit. Pas lufte është riaktivizue dhe kjo parti ka dhëne kontributin e vet ne jetën politike te komunës se Podujevës.
 
== Të tjera ==
 
=== Klima ===
Vrojtimet hidrometeorologjike ne Llap kryesisht janë te periudhës te viteve 1960. Elementet e vrojtuara nuk kanekanë seri te ploteplotë dhe vetëm për stacionin meteorologjik te Podujevës ka te dhëna me te plota. Rrjeti i stacioneve shimatese kanekanë një shpërndarje me te miremirë, por mungojnë te dhëna për zonat malore. Fushëgropa e Llapit për shkak te pozitës se vet gjeografike, lartësitë mbidetare , reliefit dhe paradispozitave për kohet e rrëmimeve te ajrit cilësohet me disa veçori karakteristike lokale. Analiza e elementeve klimatik, sidomos regjimeve termike dhe te reshjeve, tregojnë ne rritjen e shkalles kontalitetit klimatik te ketekëtë trevë.
 
=== Reshjet ===
Fushëgropa e Llapit gjendet ne kufi klimatik te regjimeve pluviometrike kontinentale dhe atje maritime. Edhe pse sasia me e madhe e reshjeve bie ne periudhën e vegjetacionit (IV-IX)ajo nuk është dominante (Podujeve 54 %). Edhe pse gjate vitit paraqiten dy maksimale mujore (nëntor dhe maj), shpërndarja e reshjeve nepernëpër muaj gjatë vitit nuk tregon ndryshime te mëdha kure është fjala për vlerat mesatare mujore shumëvjeçare. Mirëpo, lëkundjet e sasisë se reshjeve prej vitit ne vit janë mjaft te dalluar. Ne pjesët e ulëta te fushëgropën se Llapit bie me pak reshje (Podujeve 680 ml) se sa ne pjestpjesët periferike kodrinore malore (Pollate 756 ml)
 
== Shiko dhe këtë ==
10.357

edits