Dallime mes rishikimeve të "Mehmet Ali Pasha"

ska përmbledhje të redaktimeve
== Eliminimi i kundërshtareve politike ==
[[Figura:Sultan mohemmed ali.png|thumb|]]
Duke parë situatën e prapambetur të Egjiptit të asaj kohë, Mehmet Aliu ishte ai qe filloi zhvillimin e vendit. Por si rrjedhoje e konflikteve me çifligaret vendas ([[Mamluket]]), intrigat e tyre, kërcënimet ndaj Mehmet Aliut dhe mosbindshmërinë ndaj rregullave te shtetit, Mehmet Aliu me rastin e dergimitdërgimit te birit te tij [[Tosum Pasha]] ne Arabi kundër "[[Vehabive]]" (Selefive) organizoi një darke për te gjithë parinë vendase Memluke (këtu fillon konspiracia Arabe J).
 
Pasiqe i ftoi te gjithë Memaliket ne kështjellën e tij, Mehmet Aliu qe e kishte rrethuar keshtjellenkështjellën me rojet e tij Shqiptar, i urdhëroi ata qe te ekzekutonin te gjithë kundërshtaret e tij qe i kishte ftuar ateatë natenatë ne kështjellë. Pas këtij veprimi, Mehmet Aliu e siguroi njeherenjëherë e përgjithmonë pushtetin e tij mbi Egjipt, pasiqe ai arriti qe ti eliminojë rivalet e tij ne atë mbrëmje. Nga ky akt, sa mizor dhe i pabese i Mehmet Aliut, shumeshumë Memluk qe shpëtuan, filluan te nxisin urrejtjen arabe kundër Mehmet Aliut qe mbahet si i pari politikan Makiavelian ne historinë moderne Islame.
 
==Lufterat Luftërat e Mehmet Aliut ==
[[Figura:Ottoman 1683.png|thumb|Perdoria Osmane]]
NjeNjë nga zotësitë kryesore qe Shqiptaret kanekanë pasur ne Perandorin Osman, kanekanë qeneqenë arti i luftës. Kështu qe nga ditët e marrjes se Egjiptit, e deri ne ditët e fundit te jetës se tij, Mehmet Aliu, me ndihmen e djemve te tij zhvilloi mjaft beteja te suksesshme nëpër botë.
 
Nga te parat ekspedita luftarake qe Mehmet Aliu organizoi ishin disa fushata me radhë qe Mehmet Aliu, me urdhër te Sulltanit kreu ne Arabi kunderkundër "Vehabive", ku djemtedjemtë e tij, Tosum dhe [[Ibrahim Pasha]] arritën qe kryengritjen e Saudeve ne Arabi ta shype dhe te ktheje qytetet e shenjta te Mekes dhe Medinës ne gjendje paqeje, nga ku Haxhijte dhe Umraxhijnte te mund te kryenin vizitat e tyre ne token e shenjte ne mënyrë te qete dhe pa probleme.
 
Nga vitet 1820 deri me 1822 Mehmet Aliu filloi ekspeditat kundër Sudanit, ku ne 1823 Mehmet Aliu themeloi shtetin e Sudanit dhe [[Khartumi]]n si kryeqytet te tij. Më 1824, si rrjedhoje e kryengritjeve te barbareve ne Greqi, Sulltan Mahmudi i II qe nuk mund te ta shtypte dot këtë rebelim Grek, thërriti ne ndihme Mehmet Aliun, i cili duke çuar ne krye te kësaj ekspedite djalin e tij Ibrahim Pasha arriti qe te shuaje dhe shtype revoltat ne Greqi. Si rrjedhoje e kësaj fitore, Mehmet Aliu u shpërblye nga Sulltani qe te behejbëhej edhe guvernator i Kretës. Por fuqitë e mëdha (Britania e Madhe, Franca, Rusia), duke pare shtrirjen e gjere qe Mehmet Aliu pati qe nga Sudani e deri ne Kretë, me 1827 dërguan armatat e tyre për te luftuar Ibrahim Pashen, te birin e Mehmet Aliut, i cili pas përplasjes me fuqitë e mëdha u thye, dhe u detyrua qe te lëshojë shtypjen e terrorizmit Grek.
 
Si rrjedhoje e disa mbeturinave Mamluke qe kishin lënë Egjiptin pas masakrës se Mehmet Aliut, shumeshumë prej tyre qe nga Siria kryenin akte sabotazhi kundër Mehmet Aliut. Për këtekëtë arsye ne 1831 Mehmet Aliu u detyrua qe te pushtoje Sirine dhe te ndjeke Mamluket e hikur. Por kjo hapje e madhe e Mehmet Aliut e zemëroi Sulltan Mahmudin i cili hyri ne konflikt me Mehmet Aliun (''besohet se e këte lufte ka influencuar nje armik personal i Mehmet Aliut qe ishte këshilltar i Sulltanit''). Pas betejës se 1839 djali i Mehmet Aliut, Ibrahim Pasha i cili theu ushtrinë Osmane, filloi marshin për ne Anadoll, ku sipas shumeshumë historianeve ambiciet e Mehmet Aliut ishin qe ai tu bënte Sulltan i shtetit Islam. Por duke parë forcën dhe vitalitetin e Mehmet Aliut fuqitë e mëdha e ndaluan dhe kërcënuan serisht Mehmet Aliun qe te mos avanconte me tej. Nëse ky plan do te kishte ndodhur, bota nuk do ti njihte me Shtetet e Bashkuara Islame, si Khalifati Osmanli, por do ta njihnin si Khalifati Shqiptar kështu qe Dom Ndocet e Dom Leshët e sodit duhet te gjenin shpifje te reja kundër Islamit Shqiptar.
 
Pas kësaj përpjekje te fundit, Mehmet Aliu u tërhoq ne Egjipt ku atij iu njoh e drejta e Khedivllekut mbi Egjipt (mbretërisë), nga ku gjenerata e nipërve te tij udhëhoqi deri ne vitin 1956.
 
== Arritjet e Mehmet Aliut ==
[[Figura:Mosquee mehemet ali le caire.jpg|thumb|Xhamia e Muhamed Ali Pashës në Kairo, Egjipt]]
 
Cami Mehmet Ali, përvec betejave të tija të suksesshme në botën Islame, mbahet si i pari modernizues i botes Islame. Ai ishte i pari qe ne boten Islame futi [[shtypshkronja|shtypshkronjën]], ndërtoi [[fabrika]], ndërtoi sisteme moderne për shtetet ku ai udhëhoqi. Ne veçanti, vepra të Mehmet Aliut që vlejnë për tu theksuar janë : Krijimi i Egjiptit si shtet, [[modernizimi]], ndërtimi i qyteteve, [[qendra tregtare|qendrave tregtare]], [[qendra industriale|qendrave industriale]] etj.
Ne veçanti, vepra te Mehmet Aliut qe vlejnë për tu theksuar janë : Krijimi i Egjiptit si shtet, [[modernizimi]], ndërtimi i qyteteve, [[qendra tregtare|qendrave tregtare]], [[qendra industriale|qendrave industriale]] etj.
 
Krijimi i [[Sudani|Sudanit]] si shtet, emancipimi i shoqërisë Sudaneze dhe dhënies së saj të një fizionomie qytetare (Hadara) përndryshe nga fizionomia fshatare (Badava) qe Sudani kishte përpara ardhjes së Mehmet Aliut.
 
Emancipimi i shoqërisë Egjiptiane, që sot është zemra e botës Arabe, ku nëpërmjet aktivizimit të shoqërisë vendase beduino - felahe në jetën shoqërore qytetare (Hadara), Mehmet Aliu është ai që mbahet si arkitekt i [[Intelektualizmi]]t dhe [[Iluminizmi]]t arab abham Al - Xhedid ; që do të thotë sistemi i ri dhe ka te bëjë me atë se Mehmet Aliu ishte ai që për herë të parë në botën Islame, krijoi një ushtri me të vërtet profesionale, dhe mjaft herë me te avancuar sesa ajo e Osmanëve. Vetë suksesi i ushtrive te Mehmet Aliut nëpër botë, i tregoi [[Sultan Murati]]t se [[Sistemi Osman]] ishte vjetruar, gjë që e coi [[Sulltani]]n që pas Mehmet Aliut të shpalli edhe ai "Nidham Al Xhedidin'" ala - Turce, por që asnjëherë nuk arriti suksesin e Mehmet Aliut.
 
Dhe pse pasardhësit e Mehmet Aliut më vonë u korruptuan dhe e dobësuan Egjiptin që Mehmet Aliu themeloi, sërisht vlerat e Mehmet Aliut për zemrën e sotshme te botës Arabo - Islame janë të panumërta. Me të drejtë për punën në themelimin e Egjiptit dhe ringjalljen Arabe që zë rrënje aty, Mehmet Ali Shqiptari mbahet si themeluesi dhe illuminatori i intelektualizmit Arab.
 
== Versionet e konspirative arabe ==
Nuk është diçka e rralle qe mes shumeshumë Arabsh, here pas here te dëgjosh akuzime ndaj Mehmet Aliut, si ato qe mund te hidhen ndaj Ataturkut. Por edhe pse Mehmet Aliu ishte modernizues i botes Arabe, kjo nuk do te thotë aspak se ai ishte anti-Islamist tip Ataturk. Teoritë e Konspiracive Arabe ndaj Mehmet Aliut hidhen rreth 2 temave ; modernizmi qe ai i bëri botës Islamo - Arabe dhe masakra e tij mbi Mamluket.
 
Përderisa modernizmin e botes Islame, ne si Myslimane e kemi fardh (detyre), ideja e shumeshumë arabeve se modernizimi është de-islamizim është gabim, pasiqe Islamizimi nuk është prapambeturi, por ai shkon gjithnjë me progresin njerëzor. Modernizmi i civilizimeve Islame, kalimi i tyre nga Badava (fshatarësi) ne Hadara (civilizim) siç [[Ibn Khalduni]] ka predikuar është njenjë nga nevojat e shoqeriveshoqërive Islame dhe jo-Islame nëpër kohe. Këtë nevoje ne e kemi pare gjategjatë historisë Islame ne ngritjen e civilizimit te Emevive, Abasideve, Fatimideve, Pahllavive etj dhe me ne fund te Shqiptareve ne Egjipt qe ndërtuar civilizimin Arab te sodit, civilizim për te cilën Shqiptaret duhet te jenejenë krenar qe janë arkitekt te tij. Kurse masakra e Mehmet Aliut mbi mamaliket mund te justifikohet si një akt i nevojshme ne sytesytë e realpolitikës qe koha e Mehmet Aliut nëpër Evrope kishte filluar te vërtetonte.
 
== Tituj të veprave ==
 
[[Kategori:Imamë shqiptarë]]
[[CategoryKategori:Personalitete Islame]]
 
{{Link FA|es}}
10.357

edits