Dallime mes rishikimeve të "Llapusha"

67 bytes added ,  12 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
No edit summary
No edit summary
 
=== Vargmalet Gremnik - Gjurgjevik ===
Vargmalet Gremnik - Gjurgjevik kanë shtrirje VJ dhe janë male kryesisht te ulëta me majen me te larte 720 m mbi fshatin Perqeve. Këto vargmale fillojnë nga lugina e thelle e lumit Klina ne veri dhe vazhdojnë drejt jugut deri ne luginën e thelle te lumit Mirusha. Në këtë tërësi malore dallohen për nga lartësia malet e Sferrkes e te Perqeves, malet e Gremnikut, malet e dollcitDollcit e te Gjurgjevikut.
 
=== Vargmalet Resnik - Kerrninë- Vuqak ===
 
=== Relievi kodrinoro- fushor ===
Ne trevën e Llapushës relievi kodrinoro - fushor është shume me prezent dhe atë ne forme te pllajave te larta ose rrafshenaltave te thyera, kurse ai fushor paraqitet vetëm ne disa lugina te ngushta. Në këtekëtë treve shikuar nga ky këndveshtrimkëndvështrim ne trevën e Llapushës dallohen si rajone me te rrafshta këto zona : Rrafshlarta e Llapushës, Lugina e Drinit te bardhe dhe Lugina e Pagarushës.
 
=== Rrafshlarta e Llapushës dhe Lugina e Mirushës ===
Kjo rrafshenaltë përfshin pjesën qendrore te LLapushesLlapushës mes lumit Klina ne veri, maleve te Gremnikut ne perëndim, maleve Kaznik-Zatriq-Gajrak ne jug dhe maleve Carraleve-Berishe-Kosmaq ne lindje. Për nga fizionomia e terrenit ështeështë një rrafshnalte shume e veçante me lartësi mes 500-600 m qe ne përbërjen e vete ka lugina te cilat kryesisht kane drejtim L-P qe lëshohen poshtë duke formuar rrafshet e vogla aluviale te lumit Mirusha. Në këtë zonë janë te vendosura mbi 60 % e vendbanimeve te LLapushesLlapushës dhe neper te kalon magjistralja Peje-Prishtine si dhe rruga tjetre e rëndësishme Kijeve-Malisheve-Duhel qe lidhe shumicën e fshatrave te LLapushesLlapushës. Në këtë zonë nihen tri tëresitërësi kryesore : mali i madh ne perendim, Dubrava ne lindje dhe lugina e MirushesMirushës ne jug.
 
=== Lugina e Drinit te bardhe ===
== Hidrografia ==
 
Treva e Llapushës është e pasur me lumenjtë dhe përrenj. Rreth saj dhe neper te kalojnë disa lumenj mjaftë te rëndësishëm te Kosovës si Drini i bardhe ne perëndim qe e përshkon kufirin e Llapushës nga venderdhja e lumit Kujavq ne veri e deri te venderdhja e lumit Mirusha ne jug. Pastaj lumi Klina ne veri nga fshati Murge e deri tek venderdhja e këtij lumi ne Drinin e bardhe tek qyteza e Klinës. Lumi Kujavaq qe vjne nga bjeshket e Suhogerlles dhe kalon duje e formuar kufirin verior te Llapushës përgjatë fshatit Kerrnine deri ne venderdhjen ne Drinin e bardhe. Lumi Mirusha si lumi me i rëndësishëm i kësaj treve qe përshkon përmes këtë trevë nga malet e Bllacës e deri ne venderdhjen ne Dri te bardhe tek Guri i zi pranepranë Volljakes. Lumi i Breshancit qe i mbledh perrejte lugines se Pagarsushes deri ne vendebashkimin me lumin e Suharekes perpër te formuar lumin Toplluha ne afersiafërsi te Reshtanit. Megjithëse kjo treve eshteështë e pasur edhe me perrenjepërrenjve shumica e perrenjevepërrenjve sidomos gjate veresverës kane perurje shume te vogla ose edhe thahen, keshtukështu qe pjesa me e madhe e fushave te kesajkësaj treve nuk mund te ujiten tokat. Fushat qe mund te ujiten janejanë kryesishtekryesisht fusha e Gremnikut dhe fusha aluviale nga Banja deri ne Bubel, pergjatepërgjatë lumit Mirusha.
 
== Klima ==
Klima e trevestrevës se LlapushesLlapushës eshteështë kryesisht klime subkontinentale. Megjithatë kjo treve duke qene e hapur perems luginave lumore dhe rrafsheve dhe duke qene pjese e bazenit te Dukagjinit, perpër disa nuanca ka klime me te bute se krahinat ne lindje. Krejt kjo fale Drinit te bardhe qe sjell nuanca te klimesklimës mesdhetare. Sasia e reshjeve kryesishtekryesisht nuk dallone shume nga sasia e reshjeve mesatare te Rrafshit te Dukagjinit, megjithesemegjithëse perpër disa nuanca mund te jene me te pakta. ShkelqimiShkëlqimi i diellit ne ketekëtë treve duhet te jete shume me i gjate ne kohe se sa ne viset me te ultaulëta te Dukagjinit dhe DrenicesDrenicës dhe fale kesajkësaj kjo treve dallohet perpër sasin me te vogelvogël te mjegullave qe bien atje.
 
== Demografia dhe Vendbanimet ==
 
Treva e LLapushesLlapushës eshteështë njenjë rajon mjaft i populluar me perafersishtpërafërsisht 115 banore ne 1km1 km². Kjo treve ne vete perfshinpërfshin komplet vendbanimet e komuneskomunës se MalishevesMalishevës gjithesejtgjithsejtë 43 fshatra, pastaj vendbanimet e pjesespjesës lindore te komuneskomunës se KlinesKlinës, vendbanimet veriperendimoreveriperëndimore te komuneskomunës se Rahovecit, vendbanimet veriore te KomunesKomunës se Suharekes dhe disa vendbanime perendimoreperëndimore te KomunesKomunës se Drenasit, Istogut dhe Lipjanit. Qendra kryesore gravituese e kesajkësaj trevetrevë eshteështë qyteza e Malisheves, por perpër pjese veriore dhe perendimoreperëndimore te kesajkësaj trevetrevë ështeështë edhe qyteza e KlinesKlinës, pastaj Rahoveci dhe Suhareka.
Pjesa kryesore e vendbanimeve te trevestrevës se LLapushesLlapushës kryesisht vendbanimete Malisheves, Rahovecit dhe Suharekes gravitojne ne qendren regjionale te Prizrenit, kurse vendbanimet e Klines ne ate tee Pejes dhe disa vendbanime te Drenasit dhe Lipjanit ne qendren regjionale te Prishtines. Në këte trevë jane te dalluara kryesisht dy lloje vendbanimesh te tiput te grumbulluar dhe shperndare te cilat per nga fizionomia e terrenit kane veqorit e tyre dhe dallohen ato te LLapushes perendimore nga ato te Llapushes lindore. Kryesisht ne Llapushen perendimore si zone me krastike dhe me malore me zona fushore te pakta dominojne vendbanimet e tipit te grumbulluar, kurse ne Llapushen lindore dhe veriore kryesisht ato te tipt te shperndare.
Vendbanimet e Llapushes jane :
10.357

edits