Dallime mes rishikimeve të "Llapusha"

3 bytes added ,  11 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
== Hidrografia ==
 
Treva e Llapushës është e pasur me lumenjtë dhe përrenj. Rreth saj dhe neper te kalojnë disa lumenj mjaftë te rëndësishëm te Kosovës si Drini i bardhe ne perëndim qe e përshkon kufirin e Llapushës nga venderdhja e lumit Kujavq ne veri e deri te venderdhja e lumit Mirusha ne jug. Pastaj lumi Klina ne veri nga fshati Murge e deri tek venderdhja e këtij lumi ne Drinin e bardhe tek qyteza e Klinës. Lumi Kujavaq qe vjne nga bjeshket e Suhogerlles dhe kalon duje e formuar kufirin verior te Llapushës përgjatë fshatit Kerrnine deri ne venderdhjen ne Drinin e bardhe. Lumi Mirusha si lumi me i rëndësishëm i kësaj treve qe përshkon përmes këtë trevë nga malet e Bllacës e deri ne venderdhjen ne Dri te bardhe tek Guri i zi pranë Volljakes. Lumi i Breshancit qe i mbledh perrejte luginesluginës se Pagarsushes deri ne vendebashkimin me lumin e Suharekes për te formuar lumin Toplluha ne afërsi te Reshtanit. Megjithëse kjo treve është e pasur edhe me përrenjve shumica e përrenjve sidomos gjate verës kane perurje shume te vogla ose edhe thahen, kështu qe pjesa me e madhe e fushave te kësaj treve nuk mund te ujiten tokat. Fushat qe mund te ujiten janë kryesisht fusha e Gremnikut dhe fusha aluviale nga Banja deri ne Bubel, përgjatë lumit Mirusha.
 
== Klima ==
== Demografia dhe Vendbanimet ==
 
Treva e Llapushës është një rajon mjaft i populluar me përafërsisht 115 banore ne 1 km². Kjo treve ne vete përfshin komplet vendbanimet e komunës se Malishevës gjithsejtë 43 fshatra, pastaj vendbanimet e pjesës lindore te komunës se Klinës, vendbanimet veriperëndimore te komunës se Rahovecit, vendbanimet veriore te Komunës se Suharekes dhe disa vendbanime perëndimore te Komunës se Drenasit, Istogut dhe Lipjanit. Qendra kryesore gravituese e kësaj trevë është qyteza e MalishevesMalishevës, por për pjese veriore dhe perëndimore te kësaj trevë është edhe qyteza e Klinës, pastaj Rahoveci dhe Suhareka.
Pjesa kryesore e vendbanimeve te trevës se Llapushës kryesisht vendbanimetevendbanimet MalishevesMalishevës, Rahovecit dhe Suharekes gravitojnë ne qendrën regjionale te Prizrenit, kurse vendbanimet e Klinës ne atë tee Pejës dhe disa vendbanime te Drenasit dhe Lipjanit ne qendrën regjionale te Prishtinës. Në këtë trevë janë te dalluara kryesisht dy lloje vendbanimesh te tiput te grumbulluar dhe shpërndare te cilat për nga fizionomia e terrenit kane veqorit e tyre dhe dallohen ato te Llapushës perëndimore nga ato te Llapushës lindore. Kryesisht ne LlapushenLlapushën perëndimore si zone me krastike dhe me malore me zona fushore te pakta dominojnë vendbanimet e tipit te grumbulluar, kurse ne Llapushën lindore dhe veriore kryesisht ato te tipt te shpërndare.
Vendbanimet e Llapushës janë :
10.357

edits