Ndryshimi mes inspektimeve të "Viktor Hygo"

44 bytes added ,  11 vjet më parë
Fatët e tyre janë të pandashëm nga njeri – tjetri. Ai është sytë e saj, dhe ajo fytyre e tije.
 
== Romantizmi në veprenveprën e Hygoit ==
Romanticizmi ishte një levizjelëvizje komplekse shpirteroreshpirtërore dhe kulturore që prodhoi një rinovim të thelle në letersiletërsi, në art dhe në mendim, në politike dhe në zakone. Romanticizmi u zhvillua nga ai mutacion i shijeve dhe i ndjeshmerisëndjeshmërisë që u verifikua në EuropeEvropë në fund të shekullit të XVII.
 
Mes poeteve të rinjerinj të përfshire në rrymenrrymën e Romanticizmit ishte edhe Viktor Hygo, që atëherë ishte 25 vjecvjeç. Në publikimet e tija lirike, dickadiçka rreth 50 mije vargje, manifestohet Hygoi i rinisë dhe i theksimit të romanticizmit, idhull i gjeneratës së re në vargjet e tij shpreh brendesinëbrendësinë e shpirtit.
 
“Njeriu që qesh” : një nder librat më të bukur që kam lexuar. Në vepër munda të vihet re pastertiapastërtia në përshkrimin e atyre që janë sjelljet dhe karakteristikat tipike e racesracës njerezorenjerëzore, ato janë realiteti që Hygoi harrin ti beje të pavdekshme me fjale të thjeshta. Në “Njeriu që qesh” autori ka venë në dukje kontradiktat e forta të botës që ka pasionëpasione që shpesh shkojnë në kahe të kundertakundërta dhe kurrekurrë paralelisht. Dashuria e pasterpastër dhe e dlire, lakmia për prestigj, luksi si hobi : të gjitha ketokëto pasione janë mbledhur në të njëjtennjëjtën shoqëri që diferencon për dukje dhe që nuk harrin të shikoj me tutje, por vetëm të qeshe me fatekeqësinfatkeqësinë. Në këtë liberlibër kuptova që njeriu fshihet o mbas së keqëskeqes, ose vdes për dashurinë.
 
Kur e lexova librin mbeta e mahnitur nga embelsiaëmbëlsia dhe ndjeshmeriandjeshmëria e personazheve qendrore që me lidhin drejt për drejt me autorin. Romanticizmi dhe dliresia i vesh personazhet kryesore në cdoçdo veprim, mendim dhe fjale.
 
Sociologjia romantike e Hygoit shihet vazhdimisht në trajtimin metafizik të rendit shoqëror anglez si në të kaluarenkaluarën ashtu edhe në të tashmen. Romantizmi i Hygoit shfaqet në mënyrenmënyrën e trajtimit të materialit historik konkret. Ai behet mbrojtesmbrojtës i madh i të drejtave të njerzvenjerëzve dhe shpreh “revolten“revoltën e shpirtit” për shtypjen e padurueshme të popullit të thjeshte.
 
Hygoi shumë mire mund të prezantoje vete esencenesencën e Romantizmit, duke u bere metafora e gjallë. Viktor Hygo, vepra e tij kaq e shumëllojte dhe kaq komplekse, prezenca e tij kaq e shndritshme dhe luftarake, përvecsepërveçse domethenesedomethënëse, “përfaqëson një sinteze fatesh të ketijkëtij shekulli, mbi të gjitha të kontrdiktavekontradiktave të tij dhe të ambivalencave të tij, dhe të problemeve që përbenë dhe ndertuanndërtuan këtë pasuri të cmuarçmuar. Hygo radhitet në radhetradhët e “romantiques militants” (militantet romantike), që mblidhen për ti dhenedhëne jetë përqendrimeve të rendesishmerëndësishme të një shpirti revolucionar që do të shfaqet thelbesorthelbësor për të kanalizuar dhe për të bere efikase dhe ndertuesendërtuese forcenforcën e pabesueshme dhe të jashtezakonshmejashtëzakonshme shtyteseshtytëse të R.
 
[[Category:Shkrimtarë francezë]
10.357

edits