Ndryshimi mes inspektimeve të "Format e shtjelluara të foljes"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
Koha e tashme e mënyrës dëftore mund të përdoret edhe për të treguar veprime të së shkuarës, të cilat duam t’i paraqesim sa më të gjalla, sikur po ndodhin para syve tanë.
===Format e diatezës veprore===
Foljet e zgjedhimit të parë në kohën e tashme të mënyrës dëftore marrin këto mbaresa vetore '''-j''', '''-n''', '''-n''' (për numrin njejës) dhe '''-jmë''', '''-ni''', '''-jnë''' (për numrin shumës)
:Shembull:
{| border="2" cellpadding="5" style="margin: 1em 1em 1em 0; line-height: 1.2em; border-collapse: collapse; background: #f9f9f9; border: 1px #aaa solid;"
|}
 
Siç shihet nga kjo pasqyrë foljet e tipit '''pi''' në numrin njëjës nuk marrin mbaresa vetore.
Foljet e zgjedhimit të dytë e të zgjedhimit të tretë në kohën e tashme të mënyrës dëftore, në numrin njejës nuk marrin mbaresa vetore, kurse në numrin shumës marrin mbaresat '''-im'', ''-in'',''-in'''. Foljet e tipit heq, dredh, siell, mbiell etj. (klasa e dytë e zgjedhimit të dytë), në vetën e dytë shumës e ndryshojnë zanoren '''-e''' ose togun e zanoreve '''-ie''' në '''-i'''. Kurse folje e klasës së dytë, të zgjedhimit të tretë, në vetën e dytë e në vetën e tretë njëjës e ndryshojnë zanoren '''-a''' të temës në '''-e''' e në vetën e dytë shumës e ndryshojnë atë në '''-i'''.
:Shembull:
247

edits