Ndryshimi mes inspektimeve të "E ardhmja"

18.319 bytes added ,  10 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
v (roboti shtoj: bg:Бъдеще)
'''E ardhmja''' ose '''ardhmëria''' është pjesa e vijës së drejtë [[Koha|kohore]] që nuk ka ardhur ose ndodhur ende në [[Hapësirë-kohëkoha|përmasën hapësirë-kohën]]. Ana e kundërt e ardhmërisë është [[E kaluara|e kaluara]] apo [[e shkuara]] (pjesa e kohës, çastet dhe ngjarjet, që tashmë kanë ndodhur) dhe [[E tashmja|e tashmja]] (pjesa e ngjarjeve që po ndodhin pikërisht tani).
 
future and accountancy(englisht)
 
e ardhmja dhe shkenca (shqip)
 
Në [[Filozofia e kohës|filozofinë e kohës]], [[tashmëria]] (prezentizmi) është besimi se vetëm e tashmja ekziston dhe se e ardhmja dhe e kaluara janë joreale, jo të vërteta.
==E ardhmja në fizikë==
==E ardhmja në filozofi==
==E ardhmja dhe feja==
==Parashikimi i së ardhmes==
Përpjekjet e organizuara për të parathënë apo parashikuar të ardhmen mund të rrjedhin nga vëzhgimet e njerëzimit të lashtë të trupave qiellorë, të cilët ndryshonin vendndodhjen e tyre në modele të parathënshme. Ushtrimi i [[Astrologjia|astrologjisë]], sot konsiderohet shkencë e rreme, zhvilluar nga dëshira e njeriut për të parashikuar të ardhmen.
==Studimi i së ardhmes==
==E ardhmja në psikologji==
==E ardhmja në art e kulturë==
===E ardhmja në fanta-shkencë===
==E ardhmja për njerëzimin==
<!--Religions consider the future when they address issues such as karma, life after death, and eschatologies that study what the end of time and the end of the world will be. Religious figures have claimed to see into the future, such as prophets and diviners. Organized efforts to predict or forecast the future may have derived from observations by early man of heavenly objects.
ashtu sikurse dinosauret qe dikuar kane sunduar rruzullin tokesor,dhe jane zhdukur ,edhe njerezimi ne nje kohe te ardhme do te zhduket.mirepo menyra se si do te ngjaje kjo eshte qeshtje e zhvillimeve ne planet.ka shume mundesi qe gjate viteve te ardhshme tek njerzimi te paraqiten dukuri te ndryshme qe do te rezultoje ne vdekje te sigurte apo zhdukje e pjesshme e qenjes njerezore,eshte rritur popullsia neper te gjitha vendet dhe kontinentet ne menyre marramendese,vetem ne republiken popullore te kines jetojne 1 miliard e 321milion banore dhe india ne shekullin 21 ka hyre me mbi 1 miliarde banore.poashtu ne shba popullsia edhe atje ka shenuar rritje sikunder edhe ne ameriken latine.e afrike,i vetmi vend qe nuk ka popullsi eshte australia por edhe kanadaja,australia nje kontinent shterpe i thate me 85%shkretetire,nuk ka kapacitet per te mbajtur apo marre popullsi emigrante nga vendet tjera sepse nuk ka resurse natyrore per ti mbajtur ata.uria ka perfshire shume vende ne afrike dhe ameriken latine por ka edhe ne azine juglindore qe vuajne per ushqim.ne kto zhvilime neper bote renja e ekonomive neper vendet e zhvilluara dhe stopimi ose pamundesia e vendeve te zhvilluara qe tu ndihmojne vendeve te varframund te shpjere deri te vdekja e miliona njerezve nga uria ne nje afat te shkurte kohor,pastaj mund te shperthejne luftera neper shume vende te varfra ku do te kete vrasje masive gjenocide,pastaj vdekje nga semundjet dhe uria,me nji fjale menjehere mund te vijme te konstatimi shume i drejte i robert malthusit,filozofit angle,i cili mendonte se shtimi i popullsise eshte ne proporcion te zhdrejte ne krahasim me shtimin e resurseve natyrore apo prodhimin e ushqimit per kta njerez qe eshte mendim shume i sakte.qeshtje tjeter jane katastrofat natyrore ku sigurishte se toka gjithmone do te jete e prekur nga stuhit e fuqishme,termetet vullkanet qe do te ndikojne ne zhdukjen e shume qyteteve rejoneve etj,lufte atomike nuk do te kete kurre perveq ndonje rast te ndonje sulmi spektakolar nga ndonje vend i caktuar,por nga superfuqite sigurishte se sdo te kete lufte atomike njerezimi do te jete i rrezikuar vetem nga luftrat e lokalizuara,semundjet ,termetet dhe vullkanet evenutalishte stuhiete ererat e forta dhe uria.
 
Future studies of futurology is the science, art and practice of postulating possible futures. Modern practitioners stress the importance of alternative and plural futures, rather than one monolithic future, and the limitations of prediction and probability, versus the creation of possible and preferable futures.
 
In art and culture, the future was explored in several art movements and genres. The futurism art movement at the beginning of the 20th century explored every medium of art, including painting, sculpture, poetry, theatre, music, architecture and even gastronomy. Futurists had passionate loathing of ideas from the past, especially political and artistic traditions. Instead, they espoused a love of speed, technology, and violence. Futuristic music involved homage to, inclusion of, or imitation of machines. Futurism expanded to encompass other artistic domains and ultimately included industrial design, textiles, and architecture. Science fiction writer Robert A. Heinlein defines sci-fi as "realistic speculation about possible future events, based solidly on adequate knowledge of the real world, past and present, and on a thorough understanding of the nature and significance of the scientific method."[6] More generally, science fiction is a broad genre of fiction that often involves speculations based on current or future science or technology.
 
Forecasting
 
Main article: Forecasting
Organized efforts to predict or forecast the future may have derived from observations by early man of heavenly objects, which changed position in predictable patterns. The practice of astrology, today considered pseudoscience, evolved from the human desire to forecast the future. Much of physical science can be read as an attempt to make quantitative and objective predictions about events. These respective futures would take place after the present, in the times that follow. In other similar words, what follows is the future. And if you're right in predicting said future, then you're right. But this is not forecasting. Forecasting is the process of estimation in unknown situations. Due to the element of the unknown, risk and uncertainty are central to forecasting and prediction. Statistical forecasting is the process of estimation in unknown situations. It can refer to estimation of time series, cross-sectional or longitudinal data.
 
Prediction is a similar, but more general term. Both can refer to estimation of time series, cross-sectional or longitudinal data. Econometric forecasting methods use the assumption that it is possible to identify the underlying factors that might influence the variable that is being forecast. If the causes are understood, projections of the influencing variables can be made and used in the forecast. Judgmental forecasting methods incorporate intuitive judgments, opinions and probability estimates, as in the case of the Delphi method, scenario building, and simulations. Forecasting is applied in many areas, including weather forecasting, earthquake prediction, transport planning, and labour market planning.
 
Despite the development of cognitive instruments for the comprehension of future, the stochastic nature of many natural and social processes has made precise forecasting of the future elusive. Modern efforts such as future studies attempt to predict social trends, while more ancient practices, such as weather forecasting, have benefited from scientific and causal modelling.this is
 
1 Future studies
2 Physics
3 Philosophy
4 Psychology
5 Religion
6 In art and culture
6.1 Futurism
6.2 Science fiction
 
 
[edit] Future studies
Future studies or futurology is the science, art and practice of postulating possible, probable, and preferable futures and the worldviews and myths that underlie them. Futures studies seeks to understand what is likely to continue, what is likely to change, and what is novel. Part of the discipline thus seeks a systematic and pattern-based understanding of past and present, and to determine the likelihood of future events and trends. A key part of this process is understanding the potential future impact of decisions made by individuals, organisations and governments. Leaders use results of such work to assist in decision-making.
 
“ Take hold of the future or the future will take hold of you.
— Patrick Dixon, author of Futurewise ”
 
Futures is an interdisciplinary field, studying yesterday's and today's changes, and aggregating and analyzing both lay and professional strategies, and opinions with respect to tomorrow. It includes analyzing the sources, patterns, and causes of change and stability in the attempt to develop foresight and to map possible futures. Modern practitioners stress the importance of alternative and plural futures, rather than one monolithic future, and the limitations of prediction and probability, versus the creation of possible and preferable futures.
 
Three factors usually distinguish futures studies from the research conducted by other disciplines (although all disciplines overlap, to differing degrees). First, futures studies often examines not only possible but also probable, preferable, and "wild card" futures. Second, futures studies typically attempts to gain a holistic or systemic view based on insights from a range of different disciplines. Third, futures studies challenges and unpacks the assumptions behind dominant and contending views of the future. The future thus is not empty but fraught with hidden assumptions.
 
Futures studies does not generally include the work of economists who forecast movements of interest rates over the next business cycle, or of managers or investors with short-term time horizons. Most strategic planning, which develops operational plans for preferred futures with time horizons of one to three years, is also not considered futures. But plans and strategies with longer time horizons that specifically attempt to anticipate and be robust to possible future events, are part of a major subdiscipline of futures studies called strategic foresight.
 
The futures field also excludes those who make future predictions through professed supernatural means. At the same time, it does seek to understand the models such groups use and the interpretations they give to these models.
 
[edit] Physics
This section requires expansion.
This section is in need of attention from an expert on the subject.
 
A visualisation of the future light cone (at top), the present, and the past light cone in 2D space.In classical physics the future is just a half of the timeline. In special relativity the future is considered as absolute future or the future light cone. In physics, time is considered to be a fourth dimension. Physicists argue that space-time can be understood as a sort of stretchy fabric that can bend due to forces such as gravity. While a person can move backwards or forwards in the three spatial dimensions, many physicists argue you are only able to move forward in time. [7]
 
The physicist who advised the makers of the fictional time-travel film Déjà Vu claims that a person could hypothetically travel into the future if they had a spaceship that could travel at the speed of light. After a voyage on this ship, if a person returned to Earth, millions of years would have passed in Earth time. [7] Some physicists claim that by using a wormhole to connect two regions of space-time a person could theoretically travel in time. Physicist Michio Kaku points out that to power this hypothetical time machine and "punch a hole into the fabric of space-time", it would require the energy of a star. Another theory is that a person could travel in time with cosmic strings.
 
[edit] Philosophy
 
In the philosophy of time, presentism is the belief that only the present exists and the future and the past are unreal. Past and future "entities" are to be construed as logical constructions or fictions. The opposite of presentism is 'eternalism', which is the belief that things in the past and things yet to come exist eternally. One other view (that has not been held by very many philosophers) is sometimes called the 'growing block' theory of time, which is a theory that takes the past and present to exist but the future to be nonexistent.[8]
 
Presentism is compatible with Galilean relativity, in which time is independent of space but is probably incompatible with Lorentzian/Einsteinian relativity in conjunction with certain other philosophical theses which many find uncontroversial. Saint Augustine proposed that the present is a knife edge between the past and the future and could not contain any extended period of time.
 
Contrary to Saint Augustine, some philosophers propose that conscious experience is extended in time. For instance, William James said that time is "the short duration of which we are immediately and incessantly sensible".[citation needed] Augustine proposed that God is outside of time and present for all times, in eternity. Other early philosophers who were presentists include the Buddhists (in the tradition of Indian Buddhism). A leading scholar from the modern era on Buddhist philosophy is Stcherbatsky, who has written extensively on Buddhist presentism:
 
“ Everything past is unreal, everything future is unreal, everything imagined, absent, mental... is unreal... Ultimately real is only the present moment of physical efficiency [i.e., causation].[9] ”
 
[edit] Psychology
Mother and child personify the optimistic "Spirit of Tomorrow" at Walt Disney World's Epcot. Please help improve this section by expanding it. Further information might be found on the talk page. (May 2008)
 
While ethologists consider animal behavior to be largely based on fixed action patterns or other learned traits in an animal's past, human behavior is known to encompass an anticipation of the future. Anticipatory behavior can be the result of a psychological outlook toward the future, for examples optimism, pessimism, and hope.
 
Optimism is an outlook on life such that one maintains a view of the world as a positive place. People would say that optimism is seeing the glass "half full" of water as opposed to half empty. It is the philosophical opposite of pessimism. Optimists generally believe that people and events are inherently good, so that most situations work out in the end for the best.Hope is a belief in a positive outcome related to events and circumstances in one's life. Hope implies a certain amount of despair, wanting, wishing, suffering or perseverance — i.e., believing that a better or positive outcome is possible even when there is some evidence to the contrary. "Hopefulness" is somewhat different from optimism in that hope is an emotional state, whereas optimism is a conclusion reached through a deliberate thought pattern that leads to a positive attitude.
 
[edit] Religion
This section does not cite any references or sources.
Please help improve this article by adding citations to reliable sources. Unsourced material may be challenged and removed. (June 2008)
 
Religions consider the future when they address issues such as karma, life after death, and eschatologies that study what the end of time and the end of the world will be. In religion, major prophets are said to have the power to change the future. Common religious figures have claimed to see into the future, such as minor prophets and diviners. The term "afterlife" refers to the continuation of existence of the soul, spirit or mind of a human (or animal) after physical death, typically in a spiritual or ghostlike afterworld. Deceased persons are usually believed to go to a specific region or plane of existence in this afterworld, often depending on the rightness of their actions during life.
 
Some believe the afterlife includes some form of preparation for the soul to be transferred to another body (reincarnation). The major views on the afterlife derive from religion, esotericism and metaphysics. There are those who are skeptical of the existence of the afterlife, or believe that it is absolutely impossible, such as the materialist-reductionists, who state that the topic is supernatural, therefore does not really exist or is unknowable. In metaphysical models, theists generally believe some sort of afterlife awaits people when they die. Atheists generally believe that there is not a life after death. Members of some generally non-theistic religions such as Buddhism, tend to believe in an afterlife like reincarnation but without reference to God.
 
Agnostics generally hold the position that like the existence of God, the existence of supernatural phenomena, such as souls or life after death, is unverifiable and therefore unknowable. Some philosophies (i.e. posthumanism, Humanism, and often empiricism) generally hold that there is not an afterlife. Many religions, whether they believe in the soul’s existence in another world like Christianity, Islam and many pagan belief systems, or in reincarnation like many forms of Hinduism and Buddhism, believe that one’s status in the afterlife is a reward or punishment for their conduct during life. With the exception of Christianity, which believes one's status in the afterlife is a gift from God and cannot be earned during life. “For by grace are you saved through faith; and that not of yourselves: it is the gift of God; not of works, lest any man should boast.” (Ephesians 2: 8,9)
 
Eschatology is a part of theology and philosophy concerned with the final events in the history of the world, or the ultimate destiny of humanity, commonly referred to as the end of the world. While in mysticism the phrase refers metaphorically to the end of ordinary reality and reunion with the Divine, in many traditional religions it is taught as an actual future event prophesied in sacred texts or folklore. More broadly, eschatology may encompass related concepts such as the Messiah or Messianic Age, the end time, and the end of days.
 
[edit] In art and culture
[edit] Futurism
Futurism was an art movement that originated in Italy at the beginning of the 20th century. Futurism was a largely Italian and Russian movement, although it also had adherents in other countries, England and Portugal for example. The Futurists explored every medium of art, including painting, sculpture, poetry, theatre, music, architecture and even gastronomy. Futurists had passionate loathing of ideas from the past, especially political and artistic traditions. He and others also espoused a love of speed, technology, and violence. Futurists dubbed the love of the past passéisme. The car, the plane, the industrial town were all legendary for the Futurists, because they represented the technological triumph of people over nature. The Futurist Manifesto had declared, "We will glorify war - the world's only hygiene - militarism, patriotism, the destructive gesture of freedom-bringers, beautiful ideas worth dying for, and scorn for woman." [10] Although it owed much of its character and some of its ideas to radical political movements, it was not much involved in politics until the autumn of 1913.[11]
 
One of the many 20th century classical movements in music was one which involved homage to, inclusion of, or imitation of machines. Closely identified with the central Italian Futurist movement were brother composers Luigi Russolo and Antonio Russolo, who used instruments known as "intonarumori", which were essentially sound boxes used to create music out of noise. Luigi Russolo's futurist manifesto, The Art of Noises, is considered to be one of the most important and influential texts in 20th century musical aesthetics. Other examples of futurist music include Arthur Honegger's Pacific 231, which imitates the sound of a steam locomotive, Prokofiev's "The Steel Step", and the experiments of Edgard Varèse.
 
Literary futurism made its debut with F.T. Marinetti's Manifesto of Futurism (1909). Futurist poetry used unexpected combinations of images and hyper-conciseness (not to be confused with the actual length of the poem). Futurist theater works have scenes that are few sentences long, and which use nonsensical humor and which attempt to discredit the deep-rooted dramatic traditions with parody. The longer forms of literature, such as the novel, had no place in the Futurist aesthetic, which was obsessed with speed and compression.
 
Futurism expanded to encompass other artistic domains and ultimately included painting, sculpture, ceramics, graphic design, industrial design, interior design, theatre design, textiles, drama, literature, music and architecture. In architecture, it was characterized by a distinctive thrust towards rationalism and modernism through the use of advanced building materials. The ideals of futurism remain as significant components of modern Western culture; the emphasis on youth, speed, power and technology finding expression in much of modern commercial cinema and culture. Futurism has produced several reactions, including the 1980s-era literary genre of cyberpunk — in which technology was often treated with a critical eye.
 
[edit] Science fiction
Print (c. 1882) by Albert Robida showing a futuristic view of air travel over Paris in the year 2000 as people leave the opera.Science fiction writer Robert A. Heinlein defines science fiction as:
 
“ realistic speculation about possible future events, based solidly on adequate knowledge of the real world, past and present, and on a thorough understanding of the nature and significance of the scientific method.[6] ”
 
More generally, science fiction is a broad genre of fiction that often involves speculations based on current or future science or technology. Science fiction is found in books, art, television, films, games, theater, and other media. Science fiction differs from fantasy in that, within the context of the story, its imaginary elements are largely possible within scientifically established or scientifically postulated laws of nature (though some elements in a story might still be pure imaginative speculation). Settings may include the future, or alternative time lines, and stories may depict new or speculative scientific principles, such as time travel or psionics, or new technology, such as nanotechnology, faster-than-light travel or robots. Exploring the consequences of such differences is the traditional purpose of science fiction, making it a "literature of ideas".[12]
 
Some science fiction authors construct a postulated history of the future called a "future history" which serves as a common background for their fiction. Sometimes the author publishes a timeline of events in their history, while other times the reader can reconstruct the order of the stories from information provided therein. Some works were published which constituted "future history" in a more literal sense - i.e., stories or whole books purporting to be excerpts of a history book from the future and which are written in the form of a history book - i.e., having no personal protagonists but rather describing the development of nations and societies over decades and centuries. Examples include H.G. Wells' The Shape of Things to Come (1933), which was written in the form of a history book published in the year 2106 and - in the manner of a real history book - containing numerous footnotes and references to the works of (mostly fictitious) prominent historians of the 20th and 21st centuries.
-->
 
==Shiko edhe==